Krav på märkning ska rädda fisken

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i EU-parlamentet vill att all fisk som säljs inom EU ska ha mer detaljerad märkning.

Konsumenterna ska få veta var fisken fångats, fångstdatum, vilket land fiskefartygen kommer ifrån och med vilka redskap fisken fångats.

-Det här skulle ge konsumenterna mer makt att påverka fisket, för det är en väldig skillnad om man använt stora bottentrålar som förstört havsbottnarna eller om det fiskats kustnära med nät, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) som varit med och förhandlat fram de nya kraven.

EU

Idag finns krav att fisk märks med vilket område den fiskats i.

En invändning mot mer detaljerad märkning på all färsk och frusen fisk är att det skulle bli byråkratiskt och krångligt, och att få konsumenter skulle läsa alla finstilta etiketter.

Hållbart fiske

-Men de konsumenter som vill ska få information, det finns idag för mycket med svepande märkning som talar om sund fisk från friska hav, och riktig märkning skulle tvinga de stora livsmedelskedjorna att agera mer medvetet, tror Isabella Lövin (MP). Det skulle på sikt tvinga fram mer hållbart fiske, tror hon.

Svenska fiskare för

De svenska yrkesfiskarna i Sveriges Fiskares Riksförbund säger att fiskarna redan idag har loggböcker och rapporterar efterfrågade uppgifter till uppköpare som är intresserade. Yrkesfiskarna tror att tydligare märkning skulle kunna gynna fisk som fångats av svenska fiskefartyg.  

Regeringen avvaktar

Mer detaljerad märkning är en del av de förändringar av EU:s fiskepolitik som i höst förhandlas mellan EU-parlamentet och regeringar och fiskeministrarna från de 27 EU-länderna, och det är ännu inte klart vad det blir för nya regler. Både EU-parlamentet och regeringarna måste bli överens innan nya regler kan träda i kraft. Svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till kraven på mer detaljerad märkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet