Efter ett år med reformen har andelen 16-åringar som fortsatt utbilda sig ökat till nästan 94 procent. Foto: TT

Krav på utbildning till 18 år i England

Publicerad

Längre utbildning ska ge bättre färdigheter och större möjligheter att lyckas i arbetslivet. Det är tanken bakom en ny reform i England.

Sedan ett år tillbaka måste alla unga i England delta i någon form av utbildning tills de fyller 17 år och från och med nästa år tills de är 18. Men de måste inte läsa på heltid. Det räcker att delta i någon form av utbildning, och därför är det möjligt att kombinera skolarbete med ett betalt arbete eller en tjänst som lärling.

Gary Warke, är vd för Hull College i Kingston upon Hull i nordöstra England. Här är arbetslösheten bland den högsta i landet, inte minst bland unga.

–  Det vänder sig till den grupp elever som känner att de fått nog när de är 16 år och vill sluta. Det är den gruppens självförtroende och färdigheter man måste bygga upp.

– All forskning visar att de som fortsätter tills de är 18 år, tjänar mer, chansen att de fortsätter till universitetet ökar och vad jag hoppas i ett område som vårt, är att det ökar sociala rörligheten, för att öka deras livschanser, säger han.

”Ett spel för gallerierna”

Efter ett år med reformen har andelen 16-åringar som fortsatt utbilda sig ökat till nästan 94 procent, trots att de egentligen inte får något straff om de vägrar. Enligt det brittiska utbildningsdepartementet visar det att reformen fungerar.

Men samtidigt så var det redan innan reformen trädde i kraft  över 90 procent av 16-åringarna som fortsatte utbilda sig i någon form, helt frivilligt och de flesta av dem på heltid. Alison Wolf, professor vid King's College i London och specialiserad på sambandet mellan utbildning och arbetsmarknad, menar att det faller sig naturligt. De flesta 16-åringar är i skolan eftersom det inte finns några jobb för dem.

– Det är ett spel för gallerierna. Idén om det fanns tusentals dumma 16-åringar som inte förstod värdet av utbildning, och om man tvingade in dem i klassrummet skulle de plötsligt få en uppenbarelse. Det finns inga bevis för det. I princip fortsatte nästan alla efter 16 år ändå, och gjorde de inte det så fanns det en anledning till det, säger hon.

2011 utredde Alison Wolf yrkesutbildningarna för unga i England, och enligt henne är det bästa sättet att få fler att fortsätta att erbjuda dem relevanta utbildningar.

– För den grupp som är desillusionerad då det gäller utbildning och som inte känner att de får någonting ut av menar jag att vi måste göra om utbildningarna och framförallt införa mycket praktik. Vad man behöver göra är att ge dem en bättre utbildning. Att tvinga någon som inte vill det vara i skolan, för det brukar inte vara framgångsrikt, säger hon.

Höga förhoppningar i Hull

Gary Warke på Hull College ser utmaningar med reformen. Bland annat anser han att studie- och yrkesvägledningen måste förbättras och att det behövs fler lärlingstjänster. Samtidigt har han höga förhoppningar på reformen.

– Vårt huvudfokus är att få folk i arbete, och det är därför reformen välkomnats av alla utbildare för det erkänner förmånerna med att öka färdigheterna hos arbetstagarna och göra Storbritannien mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden, säger han.

Fakta: Skolgång i Europa

I de flesta länder i Europa gäller skolplikten tills man är runt 15-16 år.

Men i en handfull, Nederländerna, Portugal och Ungern, måste man fortsätta till man är 18 på heltid, och i Belgien, Tyskland och Polen på minst deltid. England förlänger nu successivt kravet på att delta i någon form av utbildning på deltid till 18 år, helt utbyggd är reformen 2015.

Källa: Eurydice: Nyckefakta utbildning 2012

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.