Kravaller i Iran efter valutakaos

Uppdaterad
Publicerad
Säkerhetspolis avfyrade tårgas mot demonstranter som samlats vid växlingskontor i Teheran.

Razzior mot svartväxlare, och kravallpoliser mot kvarteren där Teherans växlingskontor ligger – regimen i Iran tar i med hårdhandskarna för att stoppa valutans ras.

Valutan rial har tappat bortåt halva sitt värde gentemot dollarn på några dagar. Och nu har myndigheterna börjat agera:

På onsdagen slog polisen till mot svartväxlare. Vittnen i huvudstaden Teheran uppgav att flera greps. Razzian utfördes delvis av civilklädd polis.

Lagliga växlingskontor i stadsdelen Firdawsi tvingades hålla stängt.

Tårgas

Snart kom rapporter om att säkerhetspolis avfyrat tårgas mot demonstranter som samlats vid växlingskontoren. Polisen ska ha slagit till hårt mot demonstranterna. Rök kunde ses på två ställen i stadsdelen.

-Alla vill köpa dollar och det görs massuttag från bankerna, uppgav en utländsk Teheranbaserad diplomat.

Teherans stora basar, varifrån det också rapporterades en sammanstötning, stängdes. Handlare uppgav att butikerna höll stängt för säkerhets skull, men polisbefälet Khalil Helali sade till nyhetsbyrån Mehr att handlarna har efterräkningar att vänta eftersom stängningen bidrog till ”störningar”.

Rikspolischefen Esmail Ahmadi Mogahadam meddelade via nyhetsbyrån Fars att man nu har inrättat en särskild grupp för att övervaka störningar på valutamarknaden; gruppen ska bestå av polischefer och regeringstjänstemän på finansområdet.

Sanktioner

Den urholkade valutan driver på inflationen – officiellt 23,5 procent enligt centralbanken. Inte minst stiger livsmedelspriserna.

President Mahmoud Ahmadinejad sade i tisdags att USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran bär skulden för valutaraset, och USA ser raset som ett bevis för att sanktionerna har effekt.

Presidenten anklagas emellertid samtidigt av inhemska kritiker för misshushållning.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade på onsdagen att sanktionerna mot Iran kan lindras raskt om landet är villigt att reda ut frågor kring sitt kärnenergiprogram med stormakterna.

-De har fattat sina egna regeringsbeslut – som inte har med sanktionerna att göra – som har haft en påverkan på de ekonomiska förhållandena inne i landet, kommenterade Clinton protesterna som utbrutit i Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer