Chuck Schumer, senatens minoritetsledare bredvid Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi. Foto: TT

Demokrater kräver svar efter migrantbarns död i amerikanskt förvar

Uppdaterad
Publicerad
Flera demokratiska toppolitiker i USA reagerar nu starkt efter att en sju år gammal flicka dött i gränsmyndighetens förvar och kräver ytterligare utredning av fallet.
– En sjuårig flicka borde inte dö av uttorkning och chock i gränsmyndighetens förvar, säger Chuck Schumer, senatens minoritetsledare.

En sju år gammal flicka från Guatemala dog efter att ha varit frihetsberövad av den amerikanska gränsmyndigheten. Flickan och hennes pappa blev upptäckta när de försökte korsa gränsen mellan Mexiko och USA i början av december.

Efter att ha suttit i förvar i flera timmar visade flickan sjukdomstecken, som kräkningar och feber. Hon fördes så småningom till ett sjukhus i Texas, där hon avled, 27 timmar efter ankomsten till USA. Dödsorsaken uppges vara uttorkning och septisk chock.

Demokrater i senaten har kritiserat regeringen för att flickans död meddelades så sent, och efterlyser svar kring hur det kunde ske. Enligt en kongressbestämmelse måste gränsmyndigheten rapportera dödsfall bland frihetsberövade inom två dygn.

Pelosi och Schumer kräver utredning

– En sjuårig flicka borde inte dö av uttorkning och chock i gränsmyndighetens förvar, säger Chuck Schumer, senatens minoritetsledare, enligt the Guardian.

Han kräver att departementet för inrikes säkerhet och dess ledare, Kirstjen Nielsen, hålls ansvarig.

”Alla amerikaner sörjer det tragiska dödsfallet av en ung flicka vars familj sökte en framtid för frihet och säkerhet för henne i vårt land,” skrev Nancy Pelosi, den demokratiska ledaren i det amerikanska representanthuset och snart talman, i ett uttalande.

Pelosi skrev även att kongressen, vid sidan av departementets utredning, också avser ”att undersöka denna fruktansvärda tragedi för att säkerställa varje barns säkerhet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer