Trumpeffekt på resandet till USA. Foto: TT

Kravet från USA: Ge oss information annars inför vi sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesdepartement kommer att kräva att alla nationer tillhandahåller omfattande information för att underlätta för USA att granska visumansökningar. Länder som vägrar kan få möta resesanktioner, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Syftet med att dela med sig av information om personer som söker visum i USA ska vara att förenkla granskandet av dem. Länder som inte gör detta kan få möta resesanktioner.

Måste lämna ut brottsregister

Kraven ska ha skickats ut till amerikanska diplomater under onsdagen och presenterar ett antal punkter som USA kommer att kräva av andra länder. Bland annat handlar det om att de ska utfärda, eller har aktiva planer på att utfärda, elektroniska pass och att de regelbundet anmäler stulna eller borttappade pass till den internationella organisationen Interpol.

Dessutom ska länder förse USA med ”annan viktig information” om visumsökande som Washington efterfrågar. Nationerna ska också ge information om personer som är, eller tros kan vara, terrorister. Även brottsregister ska lämnas ut.

Tvingas ta tillbaka medborgare

Utskicket tar även upp riskfaktorer som den amerikanska regeringen ska ta i beaktande när ett land blir utvärderat. Vissa av faktorerna är kontroversiella och kan vara svåra för nationer att garantera för USA. Detta uppger Reuters, som syftar på bland annat att länder ska kunna försäkra att ”de inte är och inte har potential att bli en fristad för terrorister”.

Länder förväntas även att ta tillbaka medborgare som har blivit avvisade ur landet.

De nya kraven är det senaste steget från Trump-administrationen, som menar att landet på så vis får ett ökat skydd mot terrorattacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer