En ukrainsk soldat skjuter mot ryskstödda styrkor i Avdiivka, Ukraina. Arkivbild. Foto: TT

Kriget i Ukraina skördar fler offer

Uppdaterad
Publicerad

USA:s ambassadörer i Ukraina och säkerhetsorganisationen OSSE slår nu larm om att våldet eskalerat i östra Ukraina. Under de senaste veckorna har dödsoffren blivit fler än på ett år.

Gång på gång bryts vapenvilan i östra Ukraina. Mer än 20 ukrainska soldater har dödats senaste veckan av ryska separatister, enligt Daniel Baer som är USA:s ambassadör vid organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

– Situationen har försämrats dramatiskt de senaste veckorna. Vi ser att antalet dödsoffer är större än på ett år, säger Daniel Baer på en presskonferens idag för en grupp europeiska journalister.

Nya ryska vapensystem

De senaste två månaderna har mer än 63 ukrainska soldater dödats och 327 skadats, enligt Daniel Baer. Nu spiller striderna över från Avdiivka, Horlivka och Donetsk stad till nya samhällen som Semyhiria, Kodema och Vodiane. Nya ryska vapensystem tros vara en förklaring, menar han.

– Vi tror att introduktionen av nya vapensystem är en del av förklaringen till den alarmerande toppen av våld och dödsoffer som vi sett de senaste veckorna, säger Geoffrey Pyatt som är USA:s ambassadör i Ukraina.

Nedskjutet övervakningsflyg

Dessutom har OSSE:s civila och obeväpnade observatörer, SMM, (http://www.osce.org/ukraine-smm/256851 ) problem att få tillgång till viktiga områden. De använder också drönare.  Men det händer att flygplanen blir nedskjutna när de ser tunga ryska vapen i områden där de inte borde vara, enligt ambassadör Daniel Baer.

– Vi ser fortsatt återupprustning med vapen och soldater. Vi ser fortsatta provokationer för att konflikten ska fortsätta. Fokus måste vara att återställa vapenvilan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer