Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen drabbar inte bara militären som tvingas spara på ammunitionen, utan också civila sportskyttar och jägare. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har besökt sportskytteförbund i München. Foto: Cornelia Schauerman/SVT, Tyska försvarsmakten

Kriget i Ukraina tömmer ammunitionslagren i väst

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret av Ukraina har gröpt stora hål i ammunitionslagren i väst. I Tyskland är bristen på ammunition nu så stor att förbundskanslern fått kalla till krismöte med landets tillverkare för att öka takten i produktionen.

– I många medlemsländer har lagren minskat kraftigt och nu behöver lagren fyllas på, säger EU:s industrikommissionär Thierry Breton på besök i Stockholm.

Bara Tyskland behöver köpa ammunition för 200 miljarder kronor. Det handlar om allt från skott till handeldvapen till artillerigranater och robotar. Exakt hur tomt det är i lagren är hemligt. Men att fylla dem igen beräknas ta flera år. Läget förvärras av att det råder brist på viktiga råvaror och komponenter, som exempelvis krut och tändhattar.

Breton räknar med att Sverige som ordförandeland för EU efter nyår ska driva på för säkra tillgången på detta. Idag sker en stor del av tillverkningen i kinesiskägda företag.

Kriget i Ukraina

– Vi vill verkligen rekommendera ett instrument som kan säkra tillförseln av strategisk och kritisk materiel. Det kommer läggas fram under det svenska ordförandeskapet. På så sätt kan man uppnå en tydlig kartläggning av var de här komponenterna finns. Det kommer föreslås ett finansiellt stöd så att allt som går ska kunna tillverkas i Europa och så att produktion kan flyttas hem, säger Breton till SVT Nyheter.

Sportskyttar och jägare drabbas

Bristen drabbar inte bara militären som tvingas spara på ammunitionen, utan också civila sportskyttar och jägare. På Bayerns sportskytteförening utanför München skjuts det nu mindre än någonsin, berättar skjutinstruktören Andreas Koppelt.

– Tillgången på ammunition har sen ett år tillbaka mer eller mindre strypts. Det finns inte att få tag på eller väldigt lite i alla fall. Från det att kriget bröt ut i Ukraina verkar det ha tillverkats mycket, men nästan allt går till Ukraina. Det finns inte på marknaden för oss, säger Koppelt.

Förutom brist på krut så pekar han på en annan del av patronhylsan: tändhatten.

– Man påstår att problemet är att materialet som tändhatten tillverkas av inte längre går att få tag på. Jag undrar varför Tyskland inte klarar av att tillverka det, utan måste importera det från Kina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet