Porträttet av Rysslands president Vladimir Putin krävde 5000 patroner. Foto: ReutersVisa alla (3)
Visa alla (3)

Krigsrester blir konst

Publicerad

Konflikten i östra Ukraina har krävt dödsoffer och drivit människor på flykt, men sammandrabbningarna har även fått andra följder – i form av konstnärsmaterial.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har pågått i cirka ett och ett halvt år, i mer eller mindre intensiva former. De stundtals intensiva striderna har lämnat efter sig mängder av använda patroner som den ukrainska konstnären Daria Marchenko nu har använt för att skapa konst.

Hon har bland annat skapat ett porträtt av Rysslands president Vladimir Putin, en av nyckelpersonerna i konflikten. Verket som heter ”Krigets ansikte” krävde hela 5000 patroner av olika sorter och har delats flitigt på sociala medier.

Inför skapandet av porträttet läste hon mycket om Putin, och hon säger att hon ville porträttera en komplex personlighet.

– Jag önskar att se mer i en person än en tyrann, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Fler verk på samma tema

Porträttet ”Krigets ansikte” är det första verket av fem på samma tema som ska visas för allmänheten. I de andra verken kommer annan gammal krigsmateriel som till exempel delar av granatsplitter att användas.

Daria Marchenko säger att hon har fått många positiva reaktioner på projektet, men trots det har arbetet kostat på.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har åldrats, det har tagit på krafterna. Nu kommer jag behöva återhämta mig, det här har tagit mycket energi, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer