Huaweis grudnare och VD, Ren Zhengfei. Foto: Vincent Yu / AP / TT

Antiamerikansk propaganda kan vara riskfylld strategi

Publicerad
Krönika ·

Kina trappar nu upp konflikten med USA ytterligare ett snäpp. Det kinesiska telekomföretaget Huawei stämmer den amerikanska regeringen i amerikansk domstol för att Huawei blockerats i landet. Huawei anser att det inte är förenligt med den amerikanska konstitutionen och att Huawei inte fått chansen att motbevisa påståendena om att deras teknik utgör en säkerhetsrisk.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Och det samtidigt som den kinesiska regeringen säger sig överväga minskad export av sällsynta jordartsmineraler till USA, vilket skulle slå hårt mot den amerikanska teknikindustrin. Utvecklingen mot mer konfrontation är inte oväntad, men är ändå oroande, eftersom vägen tillbaka till förhandlingsbordet och en överenskommelse blir längre.

Få kompromissvilliga

Redan i början av veckan antydde Huaweis VD, Ren Zengfei, att han inte var intresserad av några kompromisser tvärtom.

– Trump kan ringa hur mycket han vill, jag tänker inte svara, sa han lite kaxigt i en intervju i Bloomberg Television. Han underströk uppfattningen som många kineser också får från statsmedia, att kineserna absolut inte är beroende av USA, medan amerikanerna behöver Kina.

Uttalandet från Huaweis grundare och VD handlar om det pågående handelskriget. Den amerikanska presidenten Donald Trump har förbjudit amerikanska företag att sälja komponenter till Huawei, men sedan verkat sväva på målet. Senast sa han sig mycket väl kunna tänka sig att frågan om en framtida handel med Huawei skulle kunna rymmas i en överenskommelse i handelsförhandlingarna framöver.

Antiamerikanska vindar blåser

Och överallt i Kina blåser det upp antiamerikanska vindar. I sociala media har skämtbilder på affärer som kräver 25 procent mer betalt av amerikanska kunder blivit virala, eftersom USA lagt en 25-procentig tull på kinesiska varor. Kinesisk TV har ändrat sin tablå och börjat sända gamla krigsfilmer från 60-talet. Filmer som understryker den kinesiska enigheten mot fienden och hur framgångsrikt man bekämpat motståndare förr.

Det var först när handelssamtalen bröt samman i mitten av maj som propagandamaskineriet drog igång. Innan dess hade den kinesiska regeringen varit sparsam med att kommentera samtalen. Nu har tonläget höjts. Inget kan väl illustrera detta bättre än textraderna i en nyproducerad sång om handelskriget, där man skrivit en ny text till en gammal krigssång om Japankriget: “Om fienden vill ha strid, ska vi banka vettet ur honom.” Låten har spridit sig som en löpeld de senaste veckorna i Kina

Farlig strategi

Även om den kinesiska regeringen vinner kortsiktiga propagandasegrar på att underblåsa antiamerikanska stämningar, så medför strategin vissa risker. I slutändan kommer konflikterna supermakterna emellan bara att lösas om båda sidor gör eftergifter. Risken är att något sådant inte kommer att ses med blida ögon av det kinesiska folket, som nu står enat bakom linjen att aldrig ge upp. Eftergifter vid förhandlingsbordet kan komma att bli svåra att förklara hemmavid. Om de når folkets öron vill säga. Det kan mycket väl vara så att det som beslutas stannar vid förhandlingsbordet för Kinas del varpå båda supermakterna utropar sig som segrare.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.