Krigsscener vid blodigt knarktillslag i Rio de Janeiro

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen berättar om explosioner, omfattande skottlossning och blodspillan. En omfattande polisinsats mot knarkhandlare i ett slumområde i Rio de Janeiro slutade med minst 28 människors död, varav en var polis. Det uppges vara den dödligaste polisinsatsen i delstaten på 16 år.

Vittnesmål från de boende beskriver hur området förvandlades till en krigszon, med lik liggandes på asfalten i pölar av blod. Ett flertal kroppar fördes bort i ett bepansrat polisfordon. Minst två personer som befann sig i en tunnelbanevagn uppges ha skadats i samband med en skottlossning.

24 misstänkta

Ett av dödsoffren var polis. De övriga benämner polisen som ”misstänkta”, något som ifrågasätts av bland annat människorättsaktivister.

– Vilka är döda? Unga svarta män. Det är därför polisen pratat om 24 ”misstänkta”. Om man är ung och svart och bor i en favela blir man automatiskt misstänkt av polisen, säger Silvia Ramos, chef för säkerhetsobservatoriet vid Candido Mendes-universitetet i Rio de Janeiro, till AFP.

Arméliknande

Polisen å sin sida säger att insatsen var riktad mot ett kriminellt gäng som misstänks rekrytera barn och tonåringar till narkotikahandel, rån och mord. Det kriminella gänget hade byggt upp en arméliknande organisation med hundratals ”soldater” utrustade med gevär, pistoler, granater och annan militär utrustning, enligt polisen.

De många dödsoffren och insatsens tajming ifrågasätts dock av kritiker, eftersom ett domslut har förbjudit polisen att genomföra räder i de fattiga favelorna under coronapandemin, med undantag för vid ”ytterst exceptionella omständigheter.”

Se bilderna från insatsen och hör reaktionerna från de boende efteråt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.