Ärr efter organtransplantation Foto: Scanpix

Säljer sina organ för att klara krisen

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Europa gör att allt fler drabbade fattiga säljer sina organ på nätet, uppger New York Times.

Tidningen berättar om staden Doljevac i södra Serbien med 19.000 invånare. Där har invånare slagit sig samman för att sälja sina njurar. Arbetslösheten i staden är 50 procent – och 3.000 har annonserat om att de vilja sälja sina organ.

Förtvivlade föräldrar

Krisen inom EU

– Jag säljer min njure, och gör allt jag kan för att överleva, säger Violeta C., det kvinna som är ansvarig för initiativet.

En stort uppslagen artikel i New York Times globala upplaga International Herald Tribune på torsdagen berättar om förtvivlade arbetslösa föräldrar som annonserar sina organ på Internet.

Lokalt tv-program

Mitt i tragiken finns även solskenshistorier: Den 26-årige Ervin B., från nordöstra Serbien och medverkade i ett lokalt tv-program tillsammans med sin fyraåriga dotter för att göra reklam för sin njure.

I stället fick han erbjudande från en lokal skola om att bli chaufför där, och slapp lämna ifrån sig njuren.

Enligt tidningen är det som händer nu i södra och östra Europa samma situation som skedde på 90-talet när Sovjetunionen höll på att falla samman.

Expanderar

Tidigare har den svarta marknaden för illegala organ legat i Kina, Indien, Brasilien och Filippinerna. Men nu expanderar den till krisdrabbade länder som Grekland, Spanien och Italien plus fattiga balkanländer som Serbien, skriver tidningen.

Pålitlig statistik om handeln med illegala organ är svår att komma åt. Enligt Organs Watch, en grupp i Kalifornien som övervakar trafiken, handlar det om 15-20.000 njurar per år. FN uppskattar att 5-10 procent av alla njurtransplantationer utförs med svarta njurar.

Kriminella grupper

– På grund av den globala finanskrisen har trafficking i illegala organ blivit en tillväxtindustri, säger Jonathan Ratel, en särskilt EU-åklagare som just driver ett mål mot sju personer som lurat fattiga offer från Turkiet och forna kommuniststater till Kosovo med falska löften om att sälja njurar för 20 000 dollar.

– Organiserade kriminella grupper profiterar på båda kedjorna i den här handeln: dels människor som lider av kronisk fattigdom, dels välbeställda patienter som är i desperat behov av en njure.

Får inga pengar

Hittills har Turkiet varit huvudcentrum för olaglig organhandel i Europa och kunderna kommer från USA, Storbritannien, Frankrike, Israel, Italien och Tyskland, säger Jonathan Ratel. De mest populära web-portalerna där organen säljs är ryska, säger han.

– Och ofta ser donatorerna inte en skymt av pengarna, säger Ratel.

Makabert

Också i USA har krisen lett till en ökning av organhandeln, enligt tidningen. Det handlar om fattiga illegala invandrare som sålt sina njurar på webben.

Tidningen relaterar flera fall av denna makabra handelsverksamhet. Tillexempel 50-årige Pavle M. och hans partner Daniella som ständigt bevakar sin e-mail för att få ett svar.

Sitter i mörker

De har två tonåriga döttrar och satte upp sina njurar till salu på en lokal annonssida för ett halvår sen. Pavel är arbetslös och när hans far nyligen dog hade han inte råd till en gravsten.

De har stängt av telefonen och lever oftast i mörker för att spara el.

– När man sedan måste sätta mat på bordet är det inget stort offer att sälja en njure för att kunna det, säger han till tidningen.

Från njurar till sperma

Tidningen talar om ”dussintals” med annonser i Spanien, Italien och Ryssland där allt erbjuds från njurar till hår, sperma och bröstmjölk. En affärsman i Pireus i Grekland framträdde i medier och berättade att han erbjudit sin njure för 100.000 euro för att hindra sin familj att hamna på gatan.

Lungor har erbjuditd för 250 000 euro. För njurar har handlare krävt upp till100.000 euro.

Den serbiska regeringen har förnekat att landet är så fattigt att medborgarna måste sälja sina organ. Polisen säger att inte ett enda fall har behandlats på tio år. En av landets främsta transplantationsläkare betvivlar också uppgifterna.

Skymningsland

Det är tio års fängelse i till exempel Serbien för illegal organhandel. Men försäljningen sker i ett skymningsland på nätet, dit polisens efterforskningar har svårt att nå.

Tidningen hänvisar till experter som hävdar att denna verksamhet är underjordisk och belagd med skamkänslor som gör att det mesta hamnar utanför myndigheternas sökarljus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom EU

Mer i ämnet