Kristna väljare kan avgöra det amerikanska valet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps politiska beslut linjerar med en stor del av det kristna Amerika. Joe Biden anses som anständig och har en djup personlig tro, men Biden röstar inte i linje med de kristna värderingarna, menar religionsvetaren Kjell O Lejon.

Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap, har skrivit en bok om religionens inverkan på amerikanskpolitik. Han menar att vi ur ett svenskt perspektiv har tappat tolkningsnycklar när det kommer till att förstå hur amerikaner väljer sina ledare.  

– När vi tittar efter kristna identitetsmarkörer i amerikansk politik finns de överallt.  “God bless America” avslutar alla linjetal. Många väljare väljer en ledare som fattar beslut som följer deras värderingar. Till skillnad från Sverige har religion och politik aldrig separerats åt i USA. Säger Kjell O Lejon i Aktuelltstudion.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet