Foto: Donald och Melania Trump.

Kritiken mot Trump – från hustrun: Oacceptabelt och stötande

Uppdaterad
Publicerad

Nu får hans sexistiska uttalanden hård kritik – från de som står honom närmast:

”De ord som min make använde är oacceptabla och stötande för mig”, säger Trumps hustru Melania.

”Jag accepterar inte hans uttalanden och kan inte försvara dem”, skriver vicepresidentkandidaten, Mike Pence.

I ett läckt videoklipp säger Donald Trump att han kan göra vad han vill med kvinnor bara för att han är känd.

”När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta dem på fittan.”

Så säger republikanernas presidentkandidat i det klipp från 2005 som avslöjades av Washington Post. Nu får Trumps grova och nedsättande uttalande om kvinnor hård kritik, även från de personer som står honom närmast.

”Oacceptabelt”

Donald Trumps hustru Melania Trump meddelar i ett uttalande på sin makes hemsida att hans agerande i den läckta videon från 2005 – som spelades in kort efter att de båda gift sig – är ”oacceptabelt”

”De ord som min make använde är oacceptabla och stötande för mig. Detta representerar inte den man jag känner. Han har en ledares hjärta och hjärna och jag hoppas att människor accepterar hans ursäkt, såsom jag har gjort, och fokuserar på de viktiga frågor som rör vårt land och världen”, heter det i MelaniaTrumps skriftliga uttalande.

Vicepresidentkandidaten tar avstånd

Även Trumps vicepresidentkandidat, Mike Pence, har gjort ett uttalande med anledning av det uppmärksammade videoklippet:

”Som make och far tog jag illa vid mig av Donald Trumps ord och handlingar som visas i det elva år gamla videoklippet som släpptes i går. Jag accepterar inte hans uttalanden och kan inte försvara dem. Jag är tacksam över att han har uttryckt sin ånger och bett om ursäkt till det amerikanska folket”, skriver Trumps vicepresidentkandidat, Mike Pence.

Tänker inte avgå

Trump själv avvisar alla krav på att han ska avgå som Republikanernas presidentkandidat på grund av sina sexistiska uttalanden.

Till Wall Street Journal säger Trump att det är ”noll chans att jag hoppar av”, skriver TT.

– Jag ger aldrig någonsin upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.