Kritikstorm mot flygbolag i USA – passagerare släpades ut ur plan

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget United Airlines har hamnat i blåsväder efter att filmklipp som visar hur en passagerare bokstavligen släpas ur ett av bolagets plan har spridits på nätet.

Planet, på väg från Chicago till Louisville i USA, hade blivit överbokat strax före start. När ingen frivilligt gick av pekade bolaget ut fyra passagerare som inte skulle få åka med, skriver BBC.

En av dessa vägrade dock, och säkerhetsvakter tillkallades. Filmklippen visar hur en diskussion mellan dem och passageraren slutar med att mannen, blodig i ansiktet, släpas ut genom mittgången på planet medan andra passagerare högljutt protesterar.

Vd:n försvarar vakterna

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett brev till bolagets anställda, där vd:n Oscar Munoz säger att det finns lärdomar att dra av händelsen. Samtidigt ställer han sig bakom vakternas agerande då passageraren trotsat dem.

En av vakterna har tagits ur tjänst av Chicagos lokala luftfartsmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.