Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var oklart hur vitvalen, som hade simmat uppför floden till cirka 80 km nordväst om Paris, hade hamnat så långt från sin naturliga livsmiljö. Se mer i videon ovan. Foto: TT/Sea Shepherd via AP/TT

Kritiskt läge för vitvalen i Seine – äter inte

Uppdaterad
Publicerad

Den vitval som hittats i floden Seine i Frankrike äter inte den fisk som miljöaktivister försöker mata den med – och man fruktar att den långsamt svälter.

Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden Paris.

Sedan i fredags har man försökt mata vitvalen med sill. Organisationen Sea Shepherd France skrev på lördagen på Twitter att ”den ignorerar fisken som erbjuds honom varje gång”. Sea Shepherd France beskriver det som en kamp mot klockan, och befarar att valen långsamt svälter och kan dö.

Tidigare har lokala myndigheter uppgett är man oroad för dess tillstånd eftersom däggdjuret till synes är ”underviktigt” och har genomgått ”hudförändringar”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Valen, som observerades första gången i tisdags, har alltså tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas. Planen är att försöka hålla djuret vid slussen för att sedan lotsa den mot Seines mynning.

Vitvalars naturliga hemvist är arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.