Det är förbjudet att kritisera monarkin i Thailand – offentligt framställs kung Bhumibol som en älskad och vördad ledare. Foto: TT Arkiv

Kritiskt tillstånd för Thailands kung

Uppdaterad
Publicerad

Hälsan vacklar för Thailands 88-årige kung Bhumibol, och nu växer oron att monarken inte kommer att leva länge till. Landet är djupt oroat och både valutan och börskurserna tappar värde.

Tillståndet för den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej är instabilt. Men vad händer egentligen när han dör? Det är svårt att veta eftersom det mesta som rör den thailändska monarkin omgärdas av stort hemlighetsmakeri.

Bekräftar problem

Den sedan länge sjuklige kung Rama IX, eller Bhumibol Adulyadej som han egentligen heter, tycks må sämre än vanligt. Historiskt sett har hovet noggrant kontrollerat informationen om monarkens hälsotillstånd, men de senaste månaderna har det kommit mer regelbundna uppdateringar som pekat på flera problem.

Enligt den senaste kommunikén har 88-årige Bhumibol genomgått dialysbehandling och läget uppges vara ”instabilt”. De senaste två åren har kungen även behandlats för bakterieinfektioner, andningsvårigheter, hjärtproblem och så kallad vattenskalle.

Kanske närmar sig nu det oundvikliga. Men vad som kommer att hända när världens längst regerande monark går ur tiden omgärdas fortfarande av frågetecken. Det är inget som diskuteras i offentligheten – eftersom det i praktiken innebär majestätsbrott.

Förbereder sig

Den dagen Bhumibol dör kommer det att utlysas nationell sorg – och stora delar av landet kommer att stängas ner. Och i kulisserna tycks det länge ha pågått förberedelser inför ett tronskifte, enligt statsvetaren Eva Hansson.

Runt om i Thailand har det börjat sättas upp affischer föreställande den 64-årige kronprinsen Maha Vajiralongkorn.

– Jag tror att den här successionen på många sätt redan har påbörjats, det går att se tydligt att man på ett annat sätt börjat promota kronprinsen som tronföljare. Kungen har ju varit dålig under en längre tid, säger Hansson som forskar om demokratisering i Sydostasien vid Stockholms universitet.

I offentligheten beskrivs Bhumibol som en älskad regent. Men eftersom monarkin inte får kritiseras är det svårt att veta vad folket egentligen tycker. Och även om få thailändare kommer att prata öppet om det, finns en utbredd motvilja mot Maha Vajiralongkorn.

Den excentriske kronprinsen har rykte om sig att leva ett playboyaktigt liv och många thailändare chockades av en video där prinsen plaskade runt i en pool tillsammans med sin dåvarande fru som endast iklädd stringtrosa serverade parets dvärgpudel tårta.

– Det är svårt att veta vad som är sant och vad som är myter. Men i dagsläget finns ingen anledning att tro att kronprinsen inte kommer att ta över tronen.

Kan öka repression

Efter den senaste uppdateringen om Bhumibols hälsa föll den thailändska börsen. Enligt en del analytiker har de politiska konflikterna i Thailand länge förvärrats av oron över vad som ska hända efter kungens död.

Men Eva Hansson anser att det finns andra faktorer som kommer ha större påverkan på den politiska situationen, däribland valet som är planerat till nästa år. När det gäller kungens död anser hon det mest intressanta vara hur militären kommer att utnyttja tronskiftet.

– Militären, som sitter ganska stadigt vid makten, skulle kunna hävda att successionen hotar den nationella säkerheten och därmed argumentera för en fortsatt viktigt politisk roll för militären. Det skulle i sin tur kunna leda till ökad repression.

Fakta: Rekordregent

  • Sedan en kupp i maj 2014 styrs Thailand av militären. Statschefen, kung Bhumibol Adulyadej, är vördad av folket men saknar formell makt.
  • Thailand är en konstitutionell monarki där kungen måste vara buddhist. Och trots att kungahuset har begränsad formell makt har det väldigt stort inflytande över samhället. Av tradition har hovet täta band med viktiga makthavare inom militären och domstolarna.
  • Bhumibol har varit kung sedan 1946, vilket är en rekordnotering i tid när det gäller regerande monarker i världen. Kungens vacklande hälsa har bidragit till att öka den politiska oron i Thailand, eftersom olika krafter försöker positionera sig inför ett framtida tronskifte.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.