Kroatien bör neka Sverige inträde i Nato, anser landets president Zoran Milanovic. Foto: Martial Trezzini/TT

Kroatiens president: Nej till Sverige i Nato

Publicerad

Den kroatiske presidenten Zoran Milanovic vill att Kroatien stoppar Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Nato, i linje med sina tidigare uttalanden.

På en presskonferens under onsdagen sade Milanovic, som är mitt uppe i en dispyt med landets premiärminister Andrej Plenkovic, att Kroatien borde följa Turkiets exempel och säga nej till ansökan för att få igenom politiska förändringar.

Mer exakt vill han ändra på vallagarna i grannlandet Bosnien och Hercegovina, för att bosnienkroater lättare ska kunna väljas till ledande positioner.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att han inte kommer att rösta för ett svenskt medlemskap i Nato, och under onsdagen återupprepade han, bland annat, anklagelser om att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK.

Presidentens roll i Kroatien är till stor del ceremoniell och det är parlamentet som har den verkliga makten i frågan. Kroatiens utrikesminister Gordan Grlic Radman twittrade på onsdagen att han välkomnar Sveriges och Finlands Natoansökan.

”De är våra nära partners, vi delar värderingar och deras inträde kommer att bidra till vår militärallians”, skriver han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.