Nya EU-landet Kroatien har hög ungdomsarbetslöshet. Foto: SVT

Kroatiens unga tvekar om EU

Uppdaterad
Publicerad

SVT har besökt Kroatien, EU:s nya medlemsland där ungdomsarbetslösheten är hög. Samtidigt som Kroatien är på väg in i EU samlas EU-ländernas regeringschefer till toppmöte om just ungdomsarbetslösheten.

Den 1 juli blir Kroatien EU:s 28:e medlemsland. SVT har träffat Sandro Lukic som studerar juridik i Rijeka, och hans framtidschanser att få arbete verkar just nu usla.

– För mig har EU ingen större betydelse, säger Sandro Lukic. Jag vill ha ett arbete här i Kroatien, det är det viktiga, och så vill jag resa, säger han.

Flyttar utomlands för jobb

Ungdomar har chans att få arbete inom turistindustrin i Kroatien, men ungdomar som utbildat sig och vill ha arbete med t.ex. data och it har det svårt.

– För mig är alternativet att flytta till Italien, jag vill helst utvecklas och arbeta i ett större företag och då är en flytt till Italien det jag funderar på, säger Elena Jovanovic.

Kroatien är ett land med hög arbetslöshet och oroväckande stor statsskuld. Många ställer sig frågan om det nya EU-landet Kroatien blir nästa land som tvingas ta nödlån och acceptera åtstramningskrav från internationella långivare.

Statliga stöd försvinner

– På kort sikt kommer flera företag att få det svårt, t.ex. varvsindustrin som varit beroende av statliga stöd och subventioner , säger ekonomen Damir Novotny. EU förbjuder att skattepengar används för stöd till dessa företag.

– Men på sikt hoppas vi på en god utveckling, med hjälp  från EU:s utvecklingsfonder och vi hoppas att internationella företag ska öka sina investeringar här, säger ekonomen Damir Novotny.

EU:s toppmöte pågår torsdag och fredag i Bryssel. Där diskuteras vad som kan göras för att minska ungdomsarbetslösheten. SVT:s korrespondenter Christian Catomeris och Malin Syrstad rapporterar på plats från Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer