Trump visar upp ett underskrivet memo i samband med beskedet om Iranavtalet. Foto: TT

ANALYS: ”Donald Trump isolerar USA ytterligare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trump vill straffa Iran för deras aggressiva politik i regionen och stöd till terrorister. Men att göra det genom att säga upp Iranavtalet är ologiskt. USA blir mer isolerat, sprickan till allierade i Europa vidgas och de mest militanta ayatollorna i Iran kommer stärka sin makt. Men Donald Trump ligger knappast sömnlös, han följer sitt rättesnöre – att uppfylla sina vallöften.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Varken smicker eller bistra vädjanden hjälpte. Europas mäktigaste ledare, Frankrikes Emanuel Macron och Tysklands Angela Merkel for till Washington för att övertala Donald Trump att stanna kvar i Iranavtalet. Macron smickrade, Merkel körde med kylig övertalning och varnade att utan Iranavtalet ökar risken för ett storskaligt krig i Mellanöstern. Men deras resor slutade i fiasko.

Donald Trump har därmed lagt ett historisk distans mellan sig och sina viktigaste allierade i Europa. Han ignorerar också att Kina och Ryssland gör bedömningen att kärnenergiavtalet har fungerat och gjort världen säkrare. I stället kallar Trump avtalet för ” ruttet” och sa sig ha bevis för att Iran snart kommer att tillgång till världens farligaste vapen.

Irans atomenergiprogram

Vill hejda Irans växande inflytande

Iran har på senare år ökat sitt inflytande i Mellanöstern, de stödjer terroriststämplade Hizbollarörelsen och deltar i krig i Jemen och Syrien. Deras närvaro i Syrien oroar Israel, som ser Iran som sin ärkefiende. Donald Trump vill hejda Irans växande inflytande. Men istället för att samarbeta med allierade som Storbritannien och Frankrike för att begränsa Irans inflytande så väljer Donald Trump att säga upp Iranavtalet. Det är ologiskt. Det handlar om två olika saker.

Men Donald Trump avskyr Iranavtalet. Under hela valrörelsen gjorde han utfall och ansåg att kärnenergiavtalet med Iran var ”den sämsta deal jag nånsin sett” och skulle lett till att USA skänkt Iran ”miljarders dollar”. Det är inte sant, avtalet som slöts 2015 mellan Iran å ena sidan och USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Tyskland och Storbritannien ledde till att Irans frysta ekonomiska tillgångar blev tillgängliga igen. Pengarna är deras.

Det finns enligt FN eller de andra länder som undertecknat avtalet inga bevis på att Iran brutit mot överenskommelsen i kärnenergiavtalet. Som en del av avtalet så har Iran tillåtit FN:s atomenergiorgan IAEA att inspektera deras kärnteknikanläggningar.

Återinför sanktioner

Inte nog med att USA drar sig ur Iranavtalet. USA återinför också sina ekonomiska sanktioner mot Iran och hotar länder som samarbetar med Iran att de också kan komma att omfattas av sanktionerna. Det kommer också att förändra maktbalansen inom den iranska regimen. Det var de mer förhandlingsinriktade ayatollorna som vann när Iran 2015 ingick i ett internationellt avtal, i förhandlingar ledda av president Obama. Med dagens besked har avtalet förvandlats till en enorm besvikelse. Sen sanktionerna lyftes har dessutom utländska investeringar dessutom uteblivit (förutom en del franska investeringar) och nu drabbas i stället Iran av nya, ekonomiska sanktioner. 

Konsekvensen väntas bli att de mest hårdföra ayatollorna i den iranska regimen kommer att stärka sin ställning. Mellanöstern blir därmed i ett slag än mer instabilt.

Sänder signal till Nordkorea

Den enda av USA:s allierade som applåderar USA:s beslut är Israels regering. Applåderar gör också Trumps kärnväljare.

På vägen har Donald Trump offrat sina relationer med Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Budskapet till dem, till världen, är att USA är en militär stormakt som inte behöver sina allierade, som struntar i sina allierades uttryckliga önskemål. Det bådar inte gott, i en globaliserad värld behövs mer, inte mindre av internationell samverkan.

Budskapet till Nordkorea blir dessutom att ett ingånget avtal med USA kan snart komma att rivas upp.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet