Bilden är tagen utanför den avspärrade och avskärmade restaurang Zizzi som Sergej Skripal och hans dotter åt lunch på söndag den 4 mars. Foto: Vlada Cakic

Krönika: ”Bland militär och rymdlika skyddsutrustningar”

Publicerad

KRÖNIKA · Det ack så stillsamma Salisbury har sedan förra söndagen förvandlats till en storslagen brottsplats. 
Först poliser och avspärrningar. Sedan militär och rymdlika skyddsutrustningar – och så hotet om nervgift.

Gilda Hamidi-Nia

Utrikesreporter

På tio dagar har världens strålkastare riktats hit och lyst upp gatorna här och noga bevakat varenda steg som den brittiska polisen tar. Som i sin tur följer Sergej Skripal och hans dotters fotspår efter att de utsatts för en giftattack.

Och med andan tungt i bröstet väntar man nu på den geopolitiska effekten – där Storbritannien möter Ryssland.

För nervgiftet ska vara just ryskt enligt den brittiska regeringen, signerat forna Sovjet. Ett militärt medel som gör stor skada.

En kemist som ska ha varit med och tillverkat nervgiftet hävdar att symptomen på den som drabbats kan utvecklas under flera år, men hälsomyndigheten i Storbritannien håller en mycket mer återhållsam ton.

Det räcker med att de personer som, på söndagen och måndagen den 4 och 5 mars, besökt restaurangen Zizzi och puben the Mill – rengör allt de hade på sig och med sig de dagarna. Alltifrån kläder till smycken och mobiltelefoner, skriver Public Health England. Och det här berör hundratals personers. Omkring 500. 

Och medan den före detta dubbelspionen och hans dotter fortfarande inte är i medvetandet – och deras tillstånd är kritiskt – kvarstår mysteriet kring varför de förgiftades och vem som ligger bakom det. 

Tills dess förblir några kvarter i Salisbury omgärdade av vit och blå avspärrningstejp. Något som gjort den stillsamma staden, om möjligt, ännu mer stillsam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet