Krönika: ”Covid-1984 eller vägen ur krisen?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Säkerhetspolis som övervakar med samma verktyg som man jagar terrorister. Övervakningsutrustning i hemmet. Hur mycket frihet är vi villiga att offra för att komma ur krisen?

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Man kunde naturligtvis aldrig veta i vilket ögonblick man eventuellt var iakttagen”.

Å ena sidan är det redan George Orwells dystopi där ingen slipper undan Storebor. I Kina har kamerorna i vissa områden flyttat innanför ytterdörren. I Moskva fick en karantänad man som gick ut med soporna besök av polisen en halvtimme senare. Hur kom ni på mig? ”Ansiktsigenkänning!”, svarade de kort.

Coronapandemin

I Israel använder säkerhetspolisen samma verktyg som för övervakning av misstänkta terrorister: en direktlina in i mobiloperatörernas datorer för att följa hur enskilda individer rör sig. I Västra Australien har polisen fått rätt att installera övervakningsutrustning hemma hos de som smitit från karantän, med hot om tolv års fängelse vid ny överträdelse.

”Instinkten att överleva har fått oss att acceptera”

Elektronisk fotboja i Hong Kong, drönare över parker i Bryssel, selfie-app i Polen för att bevisa att man håller sig i karantän och… listan kan bli oändligt lång på övervakning som skyndats fram för att bistå i arbetet med att begränsa och spåra smittan. Metoder som de flesta medborgare instinktivt skulle ryggat tillbaka mot för ett par månader sen. Men som instinkten att överleva nu fått oss att acceptera.

Å andra sidan levererar tekniken verktyg för att våga öppna samhället igen. Som mobilapparna som automatiserar smittspårning. Dock har inget land där det är frivilligt att delta nått upp i tillräckligt användande för att det ska vara effektivt. Men när det finns bred tillgång till säkra antikroppstester, och frågan om immunitet är klarlagd, lär det inte saknas frivilliga att ladda ned ”immunitets-pass” till mobilen.

För att få tjäna sitt uppehälle igen, gå på krogen och resa. Men de som får röd gubbe i appen får fortsätta leva med begränsningar. Ett A- och B-lag i virus-samhället.

”Utmaningen är att hitta en hållbar balans”

Så rubriken är nog fel. Det är inte antingen eller. Corona-tech kan både ge oss en Orwellsk mardröm OCH verktyg för att återstarta samhället. Utmaningen är att hitta en hållbar balans mellan individers frihet och kollektivets trygghet. Och att exceptionella metoder för en exceptionell tid inte råkar bli kvar.

I Storebrors samhälle där ”krig är fred” hade ständig övervakning av Tankepolisen blivit det nya normala. Ingenting kan sätta fart på ett sluttande plan, som ett yttre hot.

Utrikesbyrån publiceras på SVT Play varje onsdag kl 19.00.

Det sänds också i SVT2 onsdagar kl 22.15.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet