Krönika: En ”Proud boy” i väntan på rättegång

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nick DeCarlo är inte en typisk medlem av Proud Boys. Den hårdföra gruppen avskyr nämligen media, men Nick tar emot oss – jovialisk och nyvaken.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Trots att han är en misstänkt brottsling kan han ge ett viktigt perspektiv på varför kongressen stormades den 6:e januari. Märkligt nog tycks han dock mest road av uppmärksamheten och talar hellre om sina hundar än vilken politik som egentligen styr honom.

Det är den 29 september i Cleveland, Ohio, när Donald Trump i den första presidentdebatten pressas om sitt stöd till vitmaktgrupper. I ett irriterat tonläge utbrister Trump:  ”Proud Boys, stand back and stand by”, alltså ”avvakta och var beredda”. Där och då gav Donald Trump hatgruppen legitimitet och en plattform med möjlighet att rekrytera medlemmar över hela landet. I dag riskerar många ur Proud Boys fängelse för den centrala roll gruppen spelade under stormningen av kongressen.

Väntar på rättegång

Nick DeCarlo väntar fortfarande på sin rättegång, men fotbojan sitter redan på plats. Han har begränsad tillgång till internet och får bara lämna sitt hus i Fort Worths förorter om han får godkänt av sin övervakare. Det är en besynnerlig situation. Runt om oss kivas de tre hundarna och hans katt. Nick tycks inte speciellt bekymrad över framtiden och inte heller ångerfull – trots att fem personer dog och hundratals skadades när en av de yttersta symbolerna för den amerikanska demokratin attackerades.

Nick smackar på några munkar och förklarar att han gick med i Proud Boys för att finna likasinnade att tala politik och dricka bärs med. Han vill inte alls tillstå det våld som följde i spåren av gruppens demonstrationer. Dessutom förkastar han FBI, som stämplat Proud Boys som en extremistisk grupp. Ännu längre har Kanada gått, där har rörelsen stämplats som terrorister.

”Det stulna valet”

Men Nick DeCarlo menar tvärtom att medlemmarna är patrioter som nu jagas av myndigheterna och dessutom har svikits av Donald Trump. Trump levererade inte på sina vallöften och svek de som tog sig till Washington den 6 januari för att slåss för det ”stulna valet”, menar han. För Nick är hela situation personlig. Han är förbannad över att presidenten benådade rapparen Lil Wayne, men struntade i de demonstranter som greps i samband med stormningen av kongressen.

Det är lite rörigt hemma hos Nick. Och när vi går ut för att röka berättar han att han just krockat med sin pappas bil. Det syns. Mellan blossen påstår 32-åringen att han ju tog sig in i kongressen för att dokumentera vad som hände, som journalist. Han filmade mycket under den timme han befann sig i kongressalarna, men nu har FBI tagit hans material. Hans trånga t-shirt bär logotypen MT, namnet på hans mediesajt. Vad det står för?

– Murder the media, säger Nick avmätt.

Sådana som jag? Nä, det är mer bildligt talat, men ”mainstream media” är ett hot mot oss.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.