Jag träffar Yazia i en av byarna på Sinjarberget. Här på hennes gata gapar flera hus fortfarande tomma. Många invånare tvekar fortfarande att återvända, fastän det gått fyra år sedan IS begick folkmord på yazidierna här.
”Lagligt att förslava”
Terroristerna skilde män, kvinnor och barn åt. Ett stort antal män och äldre kvinnor avrättades. Unga kvinnor fördes till Mosul där de såldes som sexslavar.
Med terroristernas extrema tolkning av religionen var det ”lagligt” att avrätta yazidier eller ta dem som slavar eftersom de varken är kristna eller muslimer. Och det som slår mig med full kraft här i Sinjar är hur många som drabbades. Varenda familj vi träffar har minst en familjemedlem som antingen dödades eller togs tillfånga av IS.
”Hon rymde från IS”
Nadia Murad växte upp som yngst av elva syskon i Sinjar. Hennes mor och sex av hennes bröder dödades den dagen då IS kom. Själv lyckades hon rymma från terroristerna i Mosul efter tre månaders fångenskap.
När jag får chansen att träffa henne i Paris säger hon att nyheten om att hon skulle få Nobels fredspris drabbade henne som en chock. Hon visste inte om hon skulle orka, och om hon skulle lyckas få omvärlden att bry sig om det som hänt de yazidiska kvinnorna. ”Vi behöver ett internationellt stöd för kvinnor i konflikt, och det gäller i hela världen” sa hon i intervjun som sänds i Aktuellt och Nobelstudion.
”Hennes arbete har väckt ett hopp”
Nadia Murads kamp har betytt att flera kvinnor som varit tillfångatagna av IS i dag vågar tala om de brott de utsatts för.
– Det är som att jag skulle kunna få Nobelpriset. Nadia är en överlevare precis som jag, säger Yazia, som vi träffar i Sinjar.
Efter IS attack har yazidierna gjort en revolution inom sin egen religion. De kvinnor som hållits av terroristerna skulle enligt tidigare sed ha förskjutits. I dag välkomnas de tillbaka med en ny religiös ceremoni och hyllas som hjältar. Men fortfarande saknas tusentals människor efter folkmordet – och än i dag köps kvinnor och barn fria från terroristernas fångenskap.
Det är tydligt att Nadia Murads arbete har väckt ett hopp här i Sinjar. Ett hopp som på alla sätt behövs i dag.