Storbritannien väntas fortfarande lämna EU 29 mars. Foto: Tolga Akmen/TT

KRÖNIKA: ”En märklig, surrealistisk upplevelse”

Publicerad

KRÖNIKA · Det var en märklig, närmast surrealistisk upplevelse att kliva in på den lilla gräsplätten Collage Green utanför det brittiska parlamentet i går kväll och se de mest ärrade brittiska politikreportrarna unisont stå och klia sig i huvudet inför sina direktrapporter i tv.

Anna-Maja Persson

utrikesreporter

Ungefär som att alla kollektivt undrade: ”Vad sjutton är det egentligen som pågår därinne?” Eller möjligen: ”Har jag inte lite semester att ta ut och när går nästa plan till Mallis?” Och då är det ändå brexitprocessen vi talar om, som ju alltid varit komplex, aldrig lättbegriplig.  

De scener som utspelade sig i går i House of Commons går bara att beskriva som kaotiska. Det skulle röstas om ett förslag från regeringen om att utesluta att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 29 mars. Utöver det skulle parlamentet rösta om två tillägg, varav det ena gick ut på att aldrig någonsin tillåta en hård brexit. 

Evigt nej till hård brexit förvirrade

Det som förväntades bli en förhållandevis okomplicerad historia slutade i stället i total förvirring då tillägget om ett evigt nej till en hård brexit otippat röstades igenom. Någonstans här började svettdropparna tränga fram i kommentatorernas pannor. Droppar som snart blev till floder när upproriska ministrar ignorerade Torypartiets partipiska och i stället gick sin egen väg. Och sedan det oerhörda: att de faktiskt kom undan med tilltaget utan att bli bestraffade! ”Härdsmälta. Nu har Theresa May fullständigt förlorat kontrollen”, muttrade analytikerna. 

Någonstans är det ändå härligt befriande att se och höra de mest namnkunniga brittiska politikreportrarna erkänna att de aldrig sett någonting liknande och att de inte heller omedelbart kan tolka det som sker. Det känns liksom lite mindre ensamt då. Särskilt när man står där på College Green och ska direktrapportera i tv om ett sällan skådat kaos som inte tycks ha något slut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.