En demonstrant viftar med en Hongkongflagga under en samling vid Chater House Garden i Hongkong, 16 augusti 2019. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP/TT

KRÖNIKA: ”Hongkongs luft var mycket bättre än luften i Peking”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jag brukade åka till Hongkong ofta när jag bodde i Peking. Jag tog nattåget mellan Peking och Hongkong, det tog ett dygn ungefär, och när jag kom fram kändes det alltid som att få en andningspaus. För en del saker som var svåra i Peking var lättare i Hongkong – att ta sig runt i stan, få uppehållstillstånd, hitta saker jag ville köpa och läsa tidningar jag ville läsa. Andas. Hongkongs luft var mycket bättre än luften i Peking.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

En gång när jag kom fram till Hongkong skrockade jag när jag såg vad som stod på en ung killes t-shirt.

I Peking hade t-shirtar med den engelska texten ”I love China more than ever” börjat dyka upp allt oftare. Och alltid i samband med att Kina hade fått negativ internationell publicitet. Det är en nationalistisk slogan, och just den gången var det att Nobels fredspris hade gått till Liu Xiaobo, tror jag.

Protesterna i Hongkong

Men på Hongkongkillens vita t-shirt stod det att han älskade ett lyxmärke istället: ”I love LV more than ever”. Det var en pik mot den nationalistiska stämningen i Fastlandskina. Han drev med den indignerade nationalistiska chauvinismen på fastlandet, och ville kanske signalera att han stod för något helt annat. Budskapet svarar bra mot bilden av Hongkong: apolitiskt, konsumtionsinriktat och lyxigt.

”Kusinen från landet”

I dag är budskapen på Hongkongs gator mindre lättsamma. Oppositionen mot Fastlandskina är långt tyngre, och klart politisk.

I distriktet Mongkok i Hongkong går unga människor förbi mig och SVT:s fotograf Per Leandersson och skanderar slagord: ”revolution i vår tid” och ”öga för öga”. Det senare syftar på den flicka som blev av med ett öga när hon träffades av en projektil under en demonstration nyligen.

Bilden av att människor i Hongkong inte bryr sig om politik, utan mest vill tjäna pengar, har blivit daterad.

I Hongkong finns en gammal bild av Fastlandskina också: kusinen från landet, fattig, ociviliserad och utan stil.

Förändrade tider

1995 gjorde Hongkongregissören Stephen Chow en film som driver med Fastlandskina. Den heter ”Made in China 007”, en komedi. Agent 007 jobbar som slaktare i Peking och går omkring i bar överkropp och ett förkläde i galon. Filmens idé bygger på att allt som är gjort i Kina är kasst, ungefär.

I en scen ska agent 007 få utrustning av sin motsvarighet till Q. Ingenting fungerar, och fungerar det så är det värdelöst. Till exempel får han en rakapparat som han kan använda som hårtork, och en hårtork som han kan använda som rakapparat. Och han får en klumpig portfölj med fyra ben i – den kan bli en pall.

Men den tiden är också förbi. Kineser på fastlandet tjänar pengar, tillverkar saker som fungerar och konsumerar minst lika mycket lyx som Hongkongkineser.

Hongkongborna ständigt övervakade

Kusinen från landet har framför allt mycket bättre koll. När vi ska intervjua en ung kvinna som deltagit i protesterna från början måste vi göra det på hotellet, maskerad med munskydd och keps som skymmer hennes ögon. Utomhus i Hongkong ser nämligen övervakningskamerorna allt. Om något så är fastlandet snarare storebror.

Innan hon går till protesten vänder hon till och med ut och in på sina kläder, för hon vill inte att det ska finnas några loggor på kläderna, hon vill vara så anonym som det bara går.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet