I flera år har fenomenet om ”plötsliga försvinnanden” blivit en verklighet för meningsmotståndare av olika slag i Egypten, skriver Gilda Hamidi-Nia Foto: TT

Krönika: ”Hur kommer berättelsen om aktivisten att sluta?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det var en gång en aktivist.

Den här berättelsen har skildrats tusentals gånger. Om inte tiotusentals. Och de börjar alltid på samma sätt. Just den här sagan handlar om en aktivist som, med sitt sätt att berätta, fick med sig en hel generation egyptier att sträva efter rättigheter de saknade. 

Gilda Hamidi-Nia

Utrikesreporter

Det var mitt i natten. Mångmiljonstaden Kairo, som aldrig sover, är väl kanske som tystast vid 04-tiden. Det är ungefär då Wael Abbas väcks. 

Under nästan ett dygn visste ingen var han var. Det enda spåret var ett Facebookinlägg som han skrev där på småtimmarna. ”Jag håller på att gripas.”

Redan 2006 korades Wael Abbas av BBC som en av de mest inflytelserika personerna. 

Och det här är år innan folksamlingen på Tahrirtorget går till historien. När torget ännu bara var platt och inga minnesmonument hade rests. 

Återkommande ”plötsliga försvinnanden”

Och nu är han en av Egyptens mest kända aktivister från arabiska våren. En prisbelönt journalist och bloggare som satt sin prägel med sina upproriska texter, där han outtröttligt motarbetat regimen. 

Att egyptiska säkerhetsstyrkor och polis griper oppositionella i landet är inget nytt. I flera år har fenomenet om ”plötsliga försvinnanden” blivit en verklighet för meningsmotståndare av olika slag i Egypten. 

Inte säkert slut

Men enligt presidenten, Abdel Fattah al-Sisi, finns inga politiska fångar i Egypten. Människorättsorganisationer däremot, skriker sig hesa om att det motsatta råder. Fängelserna är överfulla och vittnesmålen fyller otaliga papyrusrullar. 

Som sagt, den här berättelsen har skildrats förut. Men till skillnad från andra sagor, där både slutet och allting blir gott, är det ännu inte säkert hur den om Egypten och dess aktivister, slutar. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.