En trött polis bevakar Milanos gator. Foto: Paolo Salmoirago, Epa / TT

Krönika: ”Italien letar desperat efter en väg ut ur krisen”

Publicerad
Krönika ·

Militärer på gatorna. Drönare i luften. Det blir nu verklighet i Italien där smittan fortsätter att sprida sig. Nästa steg kan bli övervakning av medborgarnas rörelser genom deras mobiltelefoner.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det var ett svårt beslut att ta, i ett demokratiskt land i fredstid. Men under fredagen gav president Sergio Mattarella sitt ”ja” till Lombardiets regionspresident Attilio Fontana. Som första land i Europa införde Italien karantäner förra veckan. Jag var själv på plats i Rom när det skedde, upplevde overklighetskänslan, ovissheten.

Men coronaviruset fortsätter att sprida sig. Italien har Europas äldsta befolkning, med nära var fjärde invånare över 65 år. Landet räknar nu flest döda i världen med 3 405 avlidna. Ny statistik från det italienska hälsoministeriet visar att 90 procent av de döda är över 70 år, de flesta mellan 80 och 89 år och hela 99,2 procent, alltså i princip alla, hade en eller flera svåra sjukdomar redan innan.

Coronapandemin

Oro för Milano

Över 70 procent av de avlidna finns i just Lombardiet. Det som oroar är att smittan nu ökar kraftigt även i själva Milano. 

Över 46 000 personer polisanmäldes redan under den första veckan för att ha brutit mot karantänen. Kritikerna menar att det är omöjligt i demokratiska europeiska länder att stänga in folk.

Nu tar den italienska regeringen till ännu hårdare medel. Militär sätts in i Milano samt i området Kampanien i söder, där nio kommuner isolerats i en ny röd zon, och i Palermo, på Sicilien.

Mobilövervakning väcker kritik

Regeringen överväger nu också att med hjälp av mobilföretagen granska hur medborgarna rör sig. Ett förslag som dock väcker kritik, på grund av intrånget i privatlivet. Ibland annat Bari använder man sig nu av drönare för att övervaka folk.

Enligt media värderar regeringen nu vilka effekter allt hårdare åtgärder kan få på italienarnas mentala tillstånd. Många är redan pressade av att vara instängda med allt nedstängt och med enorm ekonomisk oro. Regeringen vill till varje pris undvika social oro och kravaller. Särskilt som man ser att karantänen hittills inte haft effekt och att skolor och arbetsplatser kan förbli stängda länge. 

Ju längre tiden går desto större riskerar frustrationen hos medborgarna att bli. I trasiga familjer, med misshandel och problem, är det extra illa, liksom för andra utsatta personer.

Ett vittnesmål från poliser i Florens berättar om hur de stoppade en man ute utan tillstånd. 

På den självdeklaration alla måste bära med sig, hade han skrivit: ”Jag letar efter knark”. 

Allt medan Italien lika desperat letar efter en väg ut ur krisen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet