På en pub vid det brittiska parlamentet, pågår en högst ovetenskaplig folkomröstning om EU-medlemskapet. Foto: Sofia Eriksson/TT

Krönika: Kris, förödmjukelse och bortkastad tid – 1 000 dagar med brexit

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Exakt 1 000 dagar har gått sedan det brittiska folket röstade ja till att lämna EU. Resultatet sände en chockvåg över världen och yrvakna medier försökte desperat förstå vad som hänt. Opinionsmätningarna hade ju så gott som samstämmigt visat på det motsatta.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Men tänk ändå. Vad hade hänt om någon då sagt att inte ens skilsmässoförhandlingarna skulle vara avslutade om 1 000 dagar? Vem hade trott på det? Ingen. Ändå är det just där vi befinner oss idag.

De brittiska mediernas krigsrubriker avlöser varandra: Kris. Förödmjukelse. Bortkastad tid. Theresa May har tappat kontrollen.

”Att inte på 1 000 dagar ha lyckats få igenom ett avtal har gjort oss till ett åtlöje i världen”, sa Jeremy Corbyn, ledaren för det största oppositionspartiet Labour, på onsdagen. Samme man som kritiseras internt för att varken säga bu eller bä om brexit.

Mays avgång spekuleras

Spekulationerna om premiärminister Theresa Mays avgång är i full sving. Frågan är väl egentligen bara när hon tvingas bort menar många. Hennes regering har redan tidigare drabbats av tunga avhopp och fler kan vara att vänta. Både regeringspartiet Tory och Labour är svårt splittrade på grund av brexit.

EU har å sin sida tappat tålamodet med de bångstyriga britterna, och vill inget hellre än att få ägna åtminstone en del av tiden åt andra angelägna frågor.

Så när kommer då Storbritannien att lämna den europeiska gemenskapen? Den 29 mars? Om tre månader? Nio kanske? Eller om ett par år? Ingen vet. Men det har ju å andra sidan bara gått 1 000 dagar sedan folkomröstningen ägde rum. Finns väl ingen anledning att jäkta?

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.