Till pantbanken kommer framför allt de nyfattiga, de som haft jobb och ett ordnat liv men hamnat i akuta svårigheter. Foto: TT

Krönika: ”Nöden har ingen lag när folk måste överleva”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Mormors ärvda vigselring. Halsbandet som var en 40-årspresent från maken. Klockan som gavs som studentpresent. På pantbanken får talesättet ”nöden har ingen lag” en ny och smärtsamt djup innebörd.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det är tidig morgon i Milano men utanför pantbanken köar folk redan. Folk står tysta bakom sina ansiktsmasker, några tycker att situationen känns svår och skamlig, andra vill gärna berätta om den nöd de hamnat i efter coronakrisen.

”Det handlar om att överleva, inte leva längre”, säger en man i 60-årsåldern som vi intervjuar. Han har kommit med ett guldhalsband med ett litet kors på, det enda värdeföremål han hade att pantsätta. Mannen berättar om sin familj, barn och barnbarn, om att få pengar i handen för att kunna handla mat.

Coronapandemin

Vreden växer

Till pantbanken kommer framför allt de nyfattiga, de som haft jobb och ett ordnat liv men hamnat i akuta svårigheter. Småföretagare som gått i konkurs under coronakrisen. Människor som blivit av med sina jobb men ännu inte fått ut varken a-kassa eller nödkassa.

Vreden växer hos många när utbetalningarna dröjer och folk inte har pengar för att handla och betala räkningar. Premiärminister Giuseppe Conte omringades utanför regeringsresidenset Palazzo Chigi i Rom av rasande desperata människor som ropade ”skojare” och ”bedragare” åt honom.

En ung kvinna kommer in på banken, klädd i Tik Tok-tshirt och med flera smycken som hon tar av.

”Jag hade hoppats på mer. Jag behöver verkligen 900 euro åtminstone”, säger hon.

Men kvinnan bakom disken som värderar föremålen skakar på huvudet, det är bara 14 karats guld och inte värt så mycket.

400 000 förlorade arbeten

En annan kvinna lämnar in sin klocka, hon får 2 500 euro i kontanter. Många är nedslagna, det gör ont att räcka över sina minnen, arvegods, vigselringar. Få dem vägda och värderade, ta emot pengarna och gå.

Men med 400 000 arbeten som gått förlorade i krisen och 10 miljoner italienare som riskerar fattigdom fortsätter pantbankerna att växa. Folk kämpar för att klara vardagen, och många menar att den ekonomiska och sociala kris som väntar riskerar att orsaka större skada i längden än själva viruset.

Bara en procent av föremålen på Pronto Pegno säljs dock vidare, och en man säger att han är hoppfull, trots allt.

”Jag hoppas kunna lösa ut våra smycken en dag, det hoppas jag verkligen”.

Han går ut i solen och möter en ny kund på väg in.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet