”Stål är inte vilken handelsvara som helst,” skriver SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick. Foto: TT

KRÖNIKA: Starka skäl att ta strid för stålet

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Stål är inte bröd och smör. Eller jordnötssmör, för den delen. Med stål bygger man hus, fabriker, stridsvagnar och krigsfartyg. Detta förstod krigströtta européer efter andra världskriget och formade en stålunion för att kontrollera denna högriskprodukt. En union som i dag heter EU.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Medan stålet blev ett fredsprojekt i Europa, så kan samma vara bli ett handelskrig i händerna på den amerikanske presidenten. För stål är inte vilken handelsvara som helst – inte heller på andra sidan Atlanten. Donald Trump ser en säkerhetsrisk för sitt land i att vara beroende av andra länders stål.

Men kan verkligen EU:s stålexport till USA vara en säkerhetsrisk? Bryssel ifrågasätter detta starkt. Antingen betraktar Trump inte EU-länderna som pålitliga vänner. En i så fall smärtsam insikt för många, att banden mellan världsdelarna håller på att lösas upp. Eller, så gömmer sig andra motiv bakom varför Vita huset tar till en säkerhetsparagraf för att stoppa stålet från Europa.

Trump vill leverera åt sina väljare

Efter andra världskriget var USA världsmästare på ståltillverkning. Sen dess har de flesta sprungit förbi. 65 år har gått sedan européerna sjösatte embryot till sin union. I dag tillverkar EU dubbelt så mycket stål som USA, näst mest i världen efter Kina. Utåt säger president Trump att tullarna ska säkra den egna produktionen; amerikanska krigsfartyg och flygplan ska byggas med amerikanskt stål. Men med styrkan i stålet kan Trump smida samman flera vallöften. Stålet förenar hans politiska tankegods:

  • Med hjälp av tullarna vill han ta tillbaka de förlorade amerikanska jobben. Trump hoppas kunna leverera åt de som röstade på honom i Pennsylvania och i övriga rostbältet, och som kan komma att rösta på honom igen. America first.
  • Med allt större tillverkning hemma hoppas Trump kunna minska USA:s underskott i handeln med övriga världen. Det här löftet har funnits med i hans ekonomiska program ända sedan resan mot Vita huset startade.
  • Med hot om tullar vill han pressa snyltarna i Europa att betala mer för försvaret av sin kontinent. Trump kopplar direkt ihop tullarna med notan till Nato. De som betalar mer för sitt försvar kan slippa ståltullar. En vass pik direkt riktad mot Tyskland, som lägger betydligt mindre på sitt försvar än vad Nato rekommenderar och som samtidigt tjänar stort på sin export till USA.

Konflikten trappas upp

Oavsett vilken eller vilka de egentliga skälen är i Vita huset, så är EU på väg att klampa rakt in i vad som kan utveckla sig till en batalj långt bortom det kalla stålet. Med hoten att kasta jordnötssmör, läppstift och bourbon tillbaka tvärs över Atlanten trappar EU upp konflikten. Tillbaka kan i sin tur mycket väl franska mögelostar, irländsk whiskey och BMW:s komma flygande. Och då är handelskriget i full gång.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.