Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Stora kontraster mot Sverige – poliser inspekterar munskydd” Foto: Mikael Eriksson/SVT

Krönika: ”Stora kontraster mot Sverige – poliser inspekterar munskydd”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Efter några veckor med stabila siffror ökar nu antalet coronafall igen i flera europeiska länder. Många förbereder sig på att den andra vågen av smitta är nära, vissa anser att den redan har börjat.

Oskar Jönsson

Reporter SVT Nyheter

I den belgiska staden Antwerpen har myndigheterna för första gången sedan andra världskriget utlyst utegångsförbud för invånarna nattetid, munskydd är sedan några dagar tillbaka obligatoriskt på alla offentliga platser och masstestning har återinförts. 

Böter på 8 000 kronor

Här har oron ökat efter att antalet fall de senaste veckorna stadigt blivit fler och nu gör man stora ansträngningar för att försöka vända utvecklingen. 

Polis patrullerar gatorna för att inspektera så att invånarna följer de nya reglerna och den som ertappas utan munskydd riskerar böter på motsvarande nästan 8 000 svenska kronor.  Liknande åtgärder har införts i flera länder men det är inte bara munskyddskraven som skiljer stora delar av Europa från Sverige.

Resenärer blir utfrågade

I flera matbutiker desinficeras kundvagnarna mellan varje kund, att sprita händerna är ofta obligatoriskt för att få komma in och i Belgien har man också infört krav på hur många man får umgås med privat.  

Även kontrollerna mellan länderna har hårdnat. Den som reser blir utfrågad om var den varit, vart den ska och bostadsadress. 

Många är oroliga

Formulären som ska fyllas i blir allt fler och till och med vid restaurangerna ställs numera krav på att du som gäst svarar på frågor kring hälsa, adress och kontaktuppgifter. 

Om detta är starten på en våg lika hög som den i våras och om åtgärderna är de rätta vet nog ingen, men flera vi möter poängterar att det är dags att ställa in sig på att smittan nu kommer tillbaka till Europa med full kraft igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet