När skolbarnen klimatskolkar kämpar vuxenvärlden med hur man ska svara. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Krönika: Vad kan Bellman lära oss om klimatskolket?

Publicerad
Krönika ·

När skolbarnen klimatskolkar kämpar vuxenvärlden med hur man ska svara. Många föräldrar vet ju att det bästa sättet att få barn att göra något, är att förbjuda dem att göra det. Och kanske krävs det därför lite klurighet för att landa rätt som vuxen, varken för undfallen eller auktoritär. Vilket en Bellmanhistoria kan lära oss.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Runtom på kontinenten har Greta Thunberg-inspirerade skolprotester poppat upp under vintern. Veckodagen skiljer sig. Torsdagar i Belgien, fredagar i Tyskland och Schweiz. Men principen är densamma, att skolka för att få de vuxna att tänka mer på klimatskydd. Reaktionerna har varierat kraftigt. Allt från upprördhet till beundran, försvarsställning till självkritik, hot om kvarsittning till inbjudan av ministern.

Mottages på olika sätt

Jag ska berätta en rolig historia. Vad gjorde tysken, schweizaren och Bellman när deras skolbarn skolkade för klimatet?

Jo tysken, i det här fallet miljöministern i en delstat, berömde de unga som i 50 städer lämnade skolbänken i fredags och begav sig ut på gatorna. Det är viktigt att unga går ut på gatorna och tar ansvar för sina framtidsfrågor, sa han och passade samtidigt på att berätta om allt som hans parti redan gör för klimatet.

Schweizaren, också han miljöpolitiker, tog en hårdare ton: barnen ska vara i skolan och lära sig om det goda som landet redan gör för klimatet. Lärarna och ”klimatbluffare” har fått barnen att tro att ingenting görs, sa han. Och sen passade också han på att berätta om allt som hans parti redan gör för klimatet.

Flera hundra brev i veckan

Det brukar alltid vara Bellman som är klurigast i historierna. Men istället för Bellman har jag en från Belgien, en belgare. Som barn begrep jag ändå aldrig skillnaden, det lät så lika.

Den belgiska rektorn och hans elever på en skola i Leuven har hittat en medelväg, mellan mjuk och hård. Alla elever som vill slippa skolk på sitt betyg måste skriva ett brev till honom och berätta varför de vill delta i klimatprotesten. Och i detalj beskriva vad de själva gör i sin egen vardag för att förbättra klimatet. Han får flera hundra brev i veckan.

Precis som många vuxna tvingas fundera när nu deras barn klimatskolkar, tvingas också barnen fundera – genom breven. Det är ju inte så att barn är mer miljömedvetna i vardagen än vuxna, menar en tysk skolforskare som fick frågan. Man låter sig ju gärna köras i bil till skolan istället för att ta cykeln.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.