Ku Klux Klan-anhängare vid en marsch i Ohio 1999. Foto: TT

Ku Klux Klan hyllar Trump med segerparad

Publicerad

En av Ku Klux Klans lokalavdelningar i North Carolina planerar att hålla en segerparad för Donald Trump. Samtidigt förkastar den blivande presidenten rörelsens stöd.

Den Pelhambaserade avdelningen ”Loyal White Knights of the Ku Klux Klan”, nära gränsen till Virginia, skriver på sin hemsida att man kommer att hålla segerparaden den 3 december. Det är dock oklart var den kommer att äga rum i North Carolina, skriver CBS News.

Avdelningen har även lagt ut en bild på Trump med orden ”Förenta staternas president”.

USA-val 2016

”Ena stolta amerikaner”

Enligt webbplatsen Trackingterrorism.org bildades lokalavdelningen 2012. På sin webbplats skriver rörelsen:

”Vi kommer att få Amerika att vakna upp till ondskan i vår regering. Vi kommer att ena stolta vita amerikaner för vår sak eftersom vi har Herren på vår sida.”

Förkastar stödet

Ku Klux Klan har stött Republikanernas kandidat Donald Trump under valkampanjen mot Demokraternas Hillary Clinton. Organisationens tidning The Crusader har hoppats att valet ska ”göra America stort igen”.

Men Trumps läger har förkastat tidningens stöd.

”Mr Trump och kampanjen fördömer hat i alla former. Den här publikationen är motbjudande och dess åsikter representerar inte de tiotals miljoner som står enade bakom vår kampanj”, sade Trumps läger i ett uttalande i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet