Ku klux klan protesterade i Charlottesville, Virginia, mot den planerade nedmonteringen av ett monument över general Robert Lee. Foto: TT

Ku Klux Klan marscherade i protest – mötte stort motstånd

Uppdaterad
Publicerad

En liten grupp anhängare till den gamla amerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan demonstrerade på lördagen i USA.
De möttes av omkring tusen motdemonstranter.

Manifestationen i delstaten Virginia skedde i protest mot att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee ska tas ner.

KKK-anhängarna, vissa med sydstatsflaggan och en del i vita huvor, gick förbi mängder av motdemonstranter i staden Charlottesville. Grupperna hölls åtskilda av stängsel och polis.

Totalt var det omkring 50 KKK-anhängare på plats under en halvtimme, skriver USA Today. De viftade med flaggor och ropade ”vit makt”.

Högljudda protester från högerextrema

Allt fler städer försöker göra upp med sydstaternas rasistiska arv, en historia av segregation och slaveri, genom att föreslå namnbyten på gator och montera ned monument. Det här har lett till högljudda protester, bland annat från högerextrema grupper.

Tidigare på dagen slängde motdemonstranter färg på Lee-statyn.

LÄS MER: Ku Klux Klan hyllar Trump med segerparad

Tina Young, en 49-årig advokat, säger att det är på tiden att statyn tas bort.

– Han representerade slaveriet, han utkämpade ett krig mot vår regering där tusentals dödades. Han kunde ha valt den goda sidan, men det gjorde han inte, säger hon.

Ku Klux Klan hade när organisationen var som störst på 1920-talet omkring fyra miljoner medlemmar. I dag räknas antalet till mellan 5 000 och 8 000 enligt organisationen Southern Poverty Law Center, som följer deras förehavanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet