Kung Carl Gustaf och drottning Silvia tas emot av David Gill, förbundspresidentens stabschef, på flygplatsen Tegel i Berlin. Kungaparet inleder ett fyra dagar lång statsbesök i Tyskland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungabesök ska hjälpa svenska företag i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kungen och drottningen på statsbesök i Tyskland under fyra dagar tillsammans med flera svenska ministrar hoppas arrangörerna ska sätta fart på svenska företags affärer. Kunglig glans ska befästa goda kontakter och lyfta fram svensk kultur och svenskt miljötänkande.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Det är ett ovanligt långt och omfattande statsbesök som kungaparet nu gör i Tyskland i sällskap med utrikesminister Margot Wallström, näringsministern Mikael Damberg och barn- och äldreministern Åsa Regnér.

Hos president och kansler

Idag tas kungaparet emot av Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med militär hedersvakt vid presidentens slott Bellevue i Berlin. Sen blir det besök vid Brandenburger Tor, där Berlin-muren en gång gick, och på eftermiddagen besök och samtal med förbundskansler Angela Merkel.

På torsdag blir det besök i Hamburg, på fredag i Berlin igen och på lördagen besök i Wittenberg och Leipzig.

Silvia-jubileum och affärer

Tysk veckopress inriktad på kungligheter betraktar gärna Silvia Sommerlath som ”sin” drottning, och de kommer nog att inrikta rapporteringen på att Silvia nu återvänder efter 40 år som svensk drottning.  Men på svenska utrikesdepartementet som planerat statsbesöket säger man att inriktningen är att befästa goda kontakter och kunna visa upp svenskt näringsliv och svensk kultur.

Miljö och it ska visas upp

Exportfrämjande Business Sweden ordnar flera seminarier under statsbesöket med representanter från svenskt och tyskt näringsliv. Det handlar bland annat om miljömässigt hållbara transporter, digitala nystartsföretag och digitalisering inom sjukvård.

– Tyskland är vår viktigaste handelspartner, men svenska företag har ofta försprång i miljö- och it-tänkande och det skulle fler svenska företag utnyttja mer, säger Elisabeth Somp vid Business Sweden.

I näringslivsdelegationen under statsbesöket ingår storföretag som Wallenbergägda Investor, Scania, Volvo, Ericsson och Atlas Copco.

Kultur, mode och Luther

Vid andra seminarier presenteras svensk nycirkus och hållbart mode. Kungaparet ska dessutom besöka projektet ”Give something back to Berlin”, som grundats av svenskar. Utlänningar som kommer till Berlin som studenter, konstnärer och it-företagare uppmanas att delta i verksamheter med flyktingar och migranter. Ett projekt som presenterades på SVT Nyheter när det låg i startgroparna.

Besöket i Wittenberg sker inför det stora Luther- och reformationsjubiléet nästa år, då det blir 500 år sen Martin Luther ska ha spikat upp sina teser på slottskyrkans dörr i Wittenberg.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.