Kunglig vigsel i Storbritannien – Harry och Meghan fick varandra

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen blev en högtidsdag för den brittiska kungafamiljen då prins Harry och Meghan Markle blev ett äkta par. Ett pärlband av kändisar och kungligheter tog plats i kapellet i slottet Windsor i London.

Prins Harry och skådespelaren Meghan Markle har blivit man och hustru – och hertig och hertiginna av Sussex – i det som har kallats årets kungliga händelse.

Prins Harry av Wales, eller Henry som är hans riktiga namn, knyter hymens band med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Paret förlovade sig så sent som i november förra året efter att ha inlett sin relation med en blindträff sommaren 2016.

Meghan Markles far kunde inte närvara på grund av hälsoskäl. Hennes mor Doria Ragland var dock på plats i kapellet.

Nummer sex i tronföljd

– Jag föll för henne direkt, sade prins Harry till BBC när romansen blev känd ett halvår senare.

Som andre och yngste son till avlidna prinsessan Diana och prins Charles av Wales är 33-årige prins Harry blott nummer sex i den brittiska tronföljden. Efter såväl sin 69-årige far som storebror William och dennes tre barn.

Drottning Elizabeth, prins Harrys farmor, närvarade vid bröllopet. Hon har nyligen fyllt 92 år och den som suttit längst på den brittiska tronen.

Elizabeths make, prins Philip, hertigen av Edinburgh, snart 97 år, deltog också vid vigseln. Han har återhämtat sig efter en höftoperation.

Många regler

Men trots att det alltså knappast är ett blivande kungapar som vigs i St George's Chapel på slottet Windsor, är intresset för ceremonin massivt. Det äkta paret lever i en värld styrd av strikta regler och är ständigt påpassade.

För att kunna bli hertiginna och fullvärdig medlem i den kungliga familjen har Meghan Markle behövt bli brittisk medborgare och låtit döpa sig in i statskyrkan Church of England. 36-åringen har också tvingats ge upp sin skådespelarkarriär, slutat blogga och radera sitt personliga Instagramkonto.

Överlevare och välgörenhet

Prins Harry och Meghan Markle bryter dock en tradition vid tidigare brittiska bröllop – att bjuda in högt uppsatta politiker och världsledare som gäster. Vare sig premiärminister Theresa May, USA:s president Donald Trump eller någon annan politisk ledarfigur finns på gästlistan.

Bjuden var däremot 12-åriga Amelia Thompson, som överlevde det blodiga bombdådet mot Ariana Grande-konserten i Manchester förra året, rapporterar the Guardian.

I stället för bröllopsgåvor har det blivande brudparet bett både gäster och övriga lyckönskare att skänka pengar till sju utvalda välgörenhetsorganisationer. De ägnar sig bland annat åt hjälp till hiv-smittade barn och stöd åt hemlösa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Mer i ämnet