Kurder intar områden övergivna av IS 

Publicerad
ANALYS ·

I norra Irak håller IS på att drivas tillbaka och det betyder att kurderna kan fylla tomrummet och flytta fram sina positioner. Men att IS besegrats i området innebär inte att religiösa minoriteter som yazidierna kan andas ut.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Tvärtom ser yazidierna sin framtid hotad av kurderna trots att de har en gemensam fiende i IS. De hindras att återvända till sina hembyar när kurderna vill ta kontroll över Sinjar. Den kurdiska presidenten Barzani förklarade strax efter befrielsen av Sinjar för ett drygt år sedan att området kommer att bli en del av det kurdiska självstyret i Irak.

Yazidierna är sedan länge hårt trängda på grund av sin trosuppfattning som avviker från de stora religionerna i området. Yazidierna har anklagats för djävulsdyrkan av IS och har därför blivit extra utsatta. Nu motarbetas de av kurderna, också de en minoritet som utsatts för förtryck under lång tid.

Våg av terror

I juni 2014 utropade terrorgruppen IS sitt kalifat i Syrien och Irak. Strax därefter började vågen av terror mot kristna och yazidier i Irak. Yazidierna i Sinjar dödades, våldtogs, torterades och fördrevs från sina hem. De flydde i panik undan IS och satt i augusti 2014 fast på Sinjarberget, utan mat och vatten.

Yazidierna hade hoppats på hjälp från den irakiska armén, men de la snabbt ner vapnen och gav sig av. Den kurdiska peshmergamilisen från irakiska Kurdistan stod till en början emot, men flydde till slut undan den våldsamma attacken från IS.

Svältande och skadade människor i tusental fick sedan undsättning av amerikanskt flyg och turkiska kurder i PKK och syriska kurder i YPG. De lyckades bryta blockaden så att tusentals civila kunde fly. Men mer än 5.000 yazidier dödades och tusentals kvinnor togs som sexslavar.

Kurdistan på tur

När IS intog Mosul i Irak och sedan trängde vidare söder och österut var invånarna i irakiska Kurdistan oroliga att de stod på tur. Och hade kurderna inte fått militär uppbackning kunde IS ha intagit Erbil, som ligger bara tio mil från Mosul. Nu blev istället det kurdiska självstyret i Irak en frizon för flyktingar.

Den irakiska kartan har delvis ritats om av IS framryckningar och den irakiska arméns reträtt. Kurderna har i det kaos som rått sedan 2014 lyckats utöka sitt område och de har också stärkts militärt. En försvagad federal regering i Bagdad har låtit dem hållas.

Kurd mot kurd

Kurder från Turkiet, Irak och Syrien har samarbetat militärt men de är också politiska rivaler. I det nordvästra hörnet av Irak står kurderna mot varandra. Sedan den turkiska regeringen trappat upp konflikten med det kurdiska PKK har oroligheterna spillt över gränsen. Upprepade bombräder har gjort att PKK flytt över till den irakiska sidan.

Närvaron av PKK i Sinjar är inte populär hos det irakiska kurdiska styret. De har sedan flera år bra relationer och affärskontakter med Turkiet. Det har förekommit strider mellan peshmerga och PKK i området. För att komplicera det hela har många yazidier gått med i PKK.

Vägen Raqqa – Mosul

Hela området har stor strategisk betydelse. Sinjar ligger på väg 47 mellan Raqqa i Syrien och Mosul i Irak, och har varit en viktig transportrutt för IS. Striden om Mosul är långt ifrån över. Kurderna spelar en viktig roll i kampen mot IS, något som uppskattas av omvärlden. Men samtidigt bevakar kurderna sina egna intressen i en region som håller på att stöpas om totalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.