Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kurdernas representant i Sverige: ”Vi förväntar oss att världen agerar”

Kurder vägrar överge självstyret: ”Förväntar oss att världen agerar”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet uppger att över 100 stridande i det kurdkontrollerade området på den syriska sidan av gränsen hittills har dödats i den turkiska offensiven. Men det kurddominerade självstyret vill inte överge regionen och hoppas på hjälp från omvärlden.
– Vi har byggt det här systemet för att ha fred och trygghet tillsammans med andra etniska grupper. Det måste vi försvara med alla medel, säger Shiyar Ali som är representant i Sverige för självstyret i norra Syrien.

Shiyar Ali säger i Aktuellt på onsdagen att en del av människor redan är på flykt och att andra förbereder sig för att fly.

– Det finns två vägar. Största delen tar sig mot de områden som vi kontrollerar längst ifrån gränsen. Andra rör sig mot Damaskus.

Det finns även de som vill försvara området och självstyret, trots att Turkiet bedöms ha en överlägsen vapenmakt.

– Vi har inget val. Vi har byggt det här systemet för att ha fred och trygghet tillsammans med andra etniska grupper. Det måste vi försvara med alla medel, säger Shiyar Ali.

”Kommer jobba med alla medel”

Är det värt det om det blir ett blodbad?

– Vi förväntar oss att världen agerar eftersom vi kämpat mot terrorismen. Först och främst förväntar vi oss ett eldupphör och förhandlingar och sedan ett stopp på eländet.

– Det handlar om fem miljoner människor som bor där och ytterligare femhundra tusen flyktingar som tagit sig dit till tryggheten. Nu blir allt det förstört och raserat och vi måste försvara det.

Vad talar för att ni kan få hjälp?

– Vi kommer att jobba med alla medel, diplomatiskt och militärt, säger Shiyan Ali.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet