Kurdisk författare dömd för förtal

Publicerad

Den kurdiske skribenten Kamal Said Qadir dömdes i dag i irakiska Kurdistan till 1,5 års fängelse för förtal, sedan han anklagat den kurdiske ledaren Massoud Barzani för maktmissbruk.

Den dömde är österrikisk medborgare. Den första domen på 30 års fängelse kritiserades hårt av Österrikes rege- ring och Qadirs släktingar i Sverige.

Qadirs texter har väckt starka reak- tioner, både hos dem som är kritiska till hans texter och hos dem som för- svarar hans rätt att skriva. Fallet har väckt frågor om hur det står till med yttrandefriheten i kurdiska Irak.

Dagens dom väcker frågor om hur det verkligen står till med yttrandefriheten och demokratin i det kurdiska området, där självstyre i praktiken råder sedan Kuwaitkriget 1991.

Rättegång i en timme
Qadir har publicerat artiklar på en oberoende kurdisk webbsida där han anklagat presidenten i den kurdiska delen av Irak Massoud Barzani och partiet KDP för korruption och maktmissbruk.

I ett mejl till sin familj efter den första rättegången skrev Qadir att den bara pågick i en timme. En säkerhetsman hade i förväg gett honom intrycket att det bara handlade om en formalitet och att domstolen skulle släppa honom.

Först inne i rättssalen insåg han att det handlade om en snabbrättegång. Han fick bara fem minuter på sig att konferera om försvaret med en advokat, skrev han enligt CPJ, en oberoende organisation som värnar om journalisters rättigheter. Domen orsakade kraftiga internationella fördömanden.

Hungerstrejk
Qadir överklagade domen och inledde den 26 december 2005 en hungerstrejk som varade i nio dagar, då han fick besök av Internationella rödakorskommittén.

Den österrikiske presidenten Heinz Fischer tog upp fallet med Barzani under en konferens i Österrike i november. Efter flera påtryckningar släpptes Qadir i väntan på ny rättegång.

Kamal Said Qadir kommer från norra Irak men har länge verkat som lärare vid ett österrikiskt universitet. Han greps vid ett besök i Arbil i irakiska Kurdistan i höstas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer