Kurdiska aktivister protesterar i Paris utanför satellitbolaget Eutelsats huvudkontor, efter att bolaget beslutat sig för att släcka ned den kurdiska tv-kanalen Med-Nuce i Frankrike. Nu släcker samma bolag den svensk-kurdiska kanalen Newroz. Foto: AFP/TT

Kurdisk tv-kanal i Sverige stängd

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska tv-kanalen Newroz, med bas i Stockholm, har stängts ned av det franska satellitbolaget Eutelsat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ekot erfar att beslutet togs efter påtryckningar från radio- och tv-myndigheten i Turkiet.

Myndigheter i Turkiet har stängt ned flera kurdiska tv-kanaler i landet under de senaste veckorna, och för en vecka sedan avbröts sändningarna från en kurdisk tv-kanal i Belgien av Eutelsat.

Stoppet kritiseras av Europeiska journalistförbundet och Reportrar utan gränser.

– Här har vi alltså en regim som har gått väldigt långt i sin jakt på journalister och försöker tysta det fria utbytet av idéer. Det här är då ett företag som lyssnar på den här regimen och stänger ner en tv-kanal som inte ens riktar sig mot medborgare i Turkiet, vilket naturligtvis är oerhört problematiskt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser, till Ekot.

Kanalen sänder framför allt nyheter och underhållning på kurdiska och persiska. Främst drabbas tittare i Europa av avbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer