Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rokan Jaafar och andra frivilliga som nu förbereder sig för att kunna stå emot en turkisk invasion. Foto: SVT/Salim Alsabbagh

Kurdiska volontärer förbereder sig för turkisk invasion

Publicerad

En av Sveriges eftergifter för att få bli medlem i försvarsalliansen Nato är att tillåta vapenexport till Turkiet. Men bland kurder växer oron för att svenska vapen på sikt kan vändas mot dem. SVT:s utsända har besökt de självstyrande områdena i norra Syrien där många fruktar en ny turkisk invasion.

SVT:s Mellanösternteam Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh har träffat en grupp kvinnor som fyller sandsäckar och gräver skyttevärn i den steniga marken kring Terbespiye. De är volontärer och arbetar i vanliga fall som lärare och sjuksköterskor. Flera är även hemmafruar.

En av dem är Rokan Jaafar, som under en paus i den 40-gradiga värmen sitter lutad mot en bil med en kalasjnikov i händerna.

– Som mor har jag mina vardagssysslor hemma men jag hjälper till i föreningen när det behövs. Om något skulle hända är det inte bara jag som drabbas utan också mina barn.

Terroranklagelser

Suad Soulaiman, som också är beväpnad med en automatkarbin, fyller i:

– Vi är här och förbereder oss i fall de försöker anfalla och döda oss – vare sig det är IS eller turkarna.

Den ansvariga myndigheten – Inspektionen för strategiska produkter – har åter beviljat tillstånd för export vilket är en direkt följd av Sveriges överenskommelse med Turkiet i Natoförhandlingarna.

Turkiet betraktar de syriska kurderna i YPG som en gren av terrorstämplade PKK. Man anser sig därför ha rätt att bekämpa dem med vapen, även på andra länders territorium om nödvändigt.

Den kurdiske volontären Mohamed Ibrahim har motsatt åsikt.

– Folk som försvarar sitt eget land är inga terrorister. Men de som angriper ett annat folk i deras eget land, de är terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.