Iraks vicepresident Ayad Allawi varnar för inbördeskrig om inte en överenskommelse om den kurdiska staden Kirkuk kan nås. Foto: TT

Kurdistan vill ha samtal med Bagdad

Publicerad

I slutet av september höll den irakiska delen av Kurdistan folkomröstning om självständighet. Nu vill den kurdiska regionregeringen inleda samtal med den irakiska regeringen. Samtidigt varnar Iraks vicepresident Ayad Allawi för inbördeskrig.

Den kurdiska ja-sidan till självständighet från Irak vann med stor majoritet, vilket resulterade i att Bagdad-regeringen strax efter folkomröstningen markerade sitt missnöje genom att stoppa all internationell flygtrafik till irakiska Kurdistan. 

Ogilitg folkomröstning

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har också krävt att de kurdiska myndigheterna ska ogiltigförklara resultatet från folkomröstningen 27 september.  

De irakiska myndigheterna vill även ta kontroll över gränsposteringar samt har stoppat handeln med dollar till fyra kurdiska banker.

Vill inleda samtal

Under natten till torsdagen meddelade den kurdiska regionregeringen att de vill inleda samtal med Bagdad-regeringen, för att få stopp på det de kallar för en kollektiv bestraffning mot det kurdiska folket.

De hoppas att samtal ska leda till att flygplatserna åter ska kunna ta emot internationella flygningar och få igång den interna handeln igen.

Militär attack

Detta är en stor förändring i tonläget då de kurdiska myndigheterna så sent som under onsdagen anklagade irakiska styrkor och paramilitär för att förbereda sig inför en stor militär attack mot det oljerika området kring den kurdiska staden Kirkuk.

Enligt den kurdiska tv-kanalen Rudaw så har kurdiska peshmerga-styrkor stängt vägarna som förbinder Mosul med Erbil. 

Inbördeskrig

En talesman från den irakiska militären hävdar dock att anklagelserna är grundlösa och att de irakiska trupperna förberett sig inför en insats mot en islamistisk milis i närheten av den syriska gränsen. 

Samtidigt har Iraks vicepresident Ayad Allawi tidgare i veckan varnat för att ett inbördeskrig kan bryta ut om inte en lösning nås om den kurdstyrda oljerika staden Kirkuk som båda parter vill kontrollera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer