Kurdiske Salih Muslim, fd ordförande i kurdiska PYD som kontrollerar delar av norra Syrien framträder för journalister i riksdagens ledamotshus. Foto: TT

Kurdledare varnar för utdragen konflikt i norra Syrien

Publicerad

Turkiskt stödda styrkor har kopplat greppet om syriska Afrin, men de kurdiskt ledda styrkorna där svär att fortsätta kämpa, nu genom gerillakrig. En av dess ledargestalter är i Sverige för att söka stöd, och han varnar för en utdragen konflikt.

– Det kommer att ta lång tid men vi har inget val, säger före detta PYD-ledaren Salih Muslim vid en presskonferens i Stockholm.

Salih Muslim, den kanske mest namnkunnige politikern bland Syriens kurder, är en jagad man. Turkiet har inte färre än tre gånger begärt att EU-länder ska lämna ut honom, nu senast Sverige dit han kommit för att företräda Rojava, det kurdiskt dominerade självstyre som växt fram i norra Syrien.

Tills nyligen var han ledare för det stora kurdiska partiet PYD. Turkiet ser PYD som blott ett annat namn på den, i bland annat Turkiet och EU, terrorstämplade rörelsen PKK. Men direkt oroad verkar inte Salih Muslim när han, inbjuden av svenska regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, talar i en av byggnaderna tillhörande riksdagen.

Syrienkriget

– Den svenska sidan känner oss väl och vet att de turkiska anklagelserna är falska. Allt detta är politiskt, säger han till SVT nyheter.

Söker stöd

Salih Muslim har kommit för att vinna politiskt och diplomatiskt stöd från Sverige. Det mot bakgrund av den turkiskt stödda offensiv där främst islamistiska rebeller vunnit mark i Afrin-området i Syrien, nära den turkiska gränsen.

– Alla hus förstörs, det plundras. Folk dödas – vi talar om 100 000 människor fortfarande i Afrin, säger Muslim.

– Vi är oroade för dem som fortfarande är där inne för det är helt avstängt.

Inget “förräderi”

Västländer har under kampen mot terrorgruppen IS hyllat kurdiskt ledda YPG och stött dem på olika sätt. Att samma världsmakter inte hindrat den turkiskt ledda offensiven har väckt ont blod bland många kurder.

Salih Muslim säger sig inte vara förrådd, helt enkelt för att det inte funnits något löfte från västländer att skydda exempelvis Afrin. Men han säger sig samtidigt se en viss dubbelhet.

– Om ens samarbetspartner nu huggs i ryggen av Turkiet så bör man väl i så fall göra något åt det, säger Muslim.

– Det kan vi säga, men vi kan inte kalla det förräderi.

“Inget att göra med regimen”

Men konflikten mellan överlag sunniarabiska rebeller och kurdiskt ledda YPG handlar om mer än bara relationen till Turkiet.

YPG har länge anklagats för etnisk rensning genom bortdrivning när de kurdiska territorierna expanderat. Den kurdiska sidan har bestämt avfärdat anklagelserna, och en FN-rapport från 2017 fann inga bevis.

En annan anklagelse är att kurderna samarbetat med rebellernas ärkefiende – president Bashar al-Assad. Under Afrin-offensiven släppte kurderna också in regimvänliga styrkor, men Muslim förnekar att det finns någon allians.

– Vi har inget att göra med regimen eller med dess institutioner. Men vi är del av Syrien och har från början sagt att vi skyddar dess enighet, säger Muslim.

– Men det ska inte vara det gamla Syrien utan ett nytt mer demokratiskt Syrien, något regimen inte accepterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet