Den indonesiska kvinnan lämnar rättegångssalen strax efter beskedet om att hon frias från mordanklagelserna mot Kim Jong-Nam på måndagsförmiddagen lokal tid. Foto: Mohd Rasfan/AFP/TT

Kvinna frias från mordanklagelserna mot Kim Jong-Nam

Uppdaterad
Publicerad

En domare i Malaysia har släppt mordanklagelserna mot den indonesiska kvinnan som misstänkts vara inblandad i mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Domaren Azmi Ariffin ger ingen förklaring till varför man väljer att fria kvinnan, som suttit häktad i två år misstänkt för inblandning i mordet. Beskedet kom under måndagsförmiddagen lokal tid.

– Jag är överraskad och väldigt glad, säger kvinnan till nyhetsbyrån AP strax efter att hon fick beskedet i Shah Alam-domstolen utanför Kuala Lumpur.

Enligt indonesiska myndigheter blev kvinnan lurad och manipulerad av nordkoreansk underättelsetjänst, uppger AP.

Fler misstänkta

Misstankarna mot en vietnamesisk kvinna och fyra nordkoreanska kvinnor kvarstår. De nordkoreanska kvinnorna är dock försvunna sen mordet och har inte kunnat gripas.

Kvinnorna har uppgivit att de blivit duperade av en grupp nordkoreaner till att tro att de skulle medverka i ett skämtprogram på TV genom att smeta en ofarlig vätska på Kim Jong-Nam, enligt försvarsadvokaterna.

Mördades med nervgift

Kim Jong-Nam mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur i februari 2017. En trasa med nervgiftet VX trycktes mot hans ansikte medan han väntade på ett flyg och han dog inom 20 minuter.

Vid tiden för sin död hade Kim Jong-Nam sedan länge ingen kontakt med sin bror och levde i exil i Malaysia där han ibland kritiserade styret i sitt hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.