default_caption

”Kvinnan ska gå ett steg efter mannen”

Publicerad

Rysslands kvinnor måste tillbaka till hemmen och föda barn som kan bygga nationen stor och stark igen. Det är den politik som makthavarna med president Putin i spetsen driver och som hårdnar.

En av dem som allra tydligast uttalar sig om den ryska kvinnans plats i samhället är parlamentsledamoten Vitalij Milonov. Han tillhör det Putintrogna partiet Enade Ryssland, som har nästan hälften av platserna i duman, och är också en av dem som hårdast har drivit de nya anti-homolagarna i landet.

– Kvinnans roll står utomordentligt beskriven i heliga skriften. Kvinnan som smyckar sig, som går bakom mannen men är fokus för hans uppmärksamhet – det är harmoniskt. Mannen ska vara man och kvinnan kvinna, därför ska man tex inte tillåta att flickan betalar för sig på restaurang. Det är fel, säger han till SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Feminister är bara intresserade av sex

I det nya ryska starka samhället, som ska präglas av traditionella värden, finns ingen plats för vare sig hbt-personer, karriärkvinnor eller feminister. Enligt Vitalij Milonovs nationalistiska synsätt föder de inga barn och utgör därför ett särskilt hot mot samhället.

– Feminister ser ingen mening med familjen, de är bara intresserade av den egna sexuella tillfredställelsen, i bästa fall. De är som blommor utan frön och vissnar bara. Det blir inget kvar av dem när de dör, säger Vitalij Milonov. 

– Det viktigaste just nu är att bli kvitt den sjukdom vårt samhälle drabbades av på nittiotalet. Familjen som institution upplöstes och det uppstod en befolkningsmässig kris. Vårt land måste börja leva igen, och det kommer det bara göra när det blir en naturlig tillökning, fortsätter han.

Kyrkan står bakom politiken

Parallellt med antihomo-lagarna arbetar makthavarna med att förändra familjelagarna i konservativare riktning. Milonov sticker inte under stol med att hans värderingar kommer från den ryskortodoxa kyrkan, som är ett av Rysslands viktigaste maktcentra.

– Vi tittar på hur det ser ut i väst, sen ska vi göra helt tvärtom, säger kyrkans talesman Vsevolod Chaplin.

Chaplin har nära kontakter med politikerna i Kreml, och han har varit tongivande när det gäller arbetet med de nya lagarna.

– En lag ska baseras på en oföränderlig värdegrund. Jag menar att det är Gud som skapat normerna. Därför ska inte landets lagar gå emot våra moraliska värderingar, utan vägledas av dem, säger Vsevolod Chaplin.

Sverige dålig förebild

För lagstiftaren Vitalij Milonov är nu det viktigaste att värna familjen. Under samtalet med Korrespondenterna närmar sig ett bröllopspar i den park där intervjun äger rum.

– Se, vad bra vi har det, utropar Milonov. Är det ett bröllopsfölje på väg kan vi vara säkra på att det är en man och kvinna. I Sverige är det inte så. Bara de som lever ett traditionellt familjeliv vinner i längden. Alltid.

Se #korrespondenterna kl 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer