Kvinnlig yazidisk milisgrupp tar hämnd på IS i Raqqa

Uppdaterad
Publicerad

En yazidisk milisgrupp från irakiska Sinjar består endast av kvinnor och är nu på plats i Raqqa i Syrien för att strida mot terrororganisationen IS. De är där för att ta hämnd på IS för att ha mördat och förslavat det yazidiska folket, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En yazidisk milisgrupp från staden Sinjar har nu anslutit till den kurdisk-arabisk-syrianska alliansen SDF i striderna om IS-fästet Raqqa i Syrien. De är där för att med egna ord uttryckt hämnas på IS för att ha hållit yazidiska kvinnor som fångar och sexslavar.

Förödelsen i Sinjar

Terrororganisationen IS erövring av den yazidiska staden Sinjar i Irak 2014 innebar ofattbara grymheter mot den kurdisk-talande minoriteten.

Lokalinvånarna ställdes inför två val: konvertera till islam eller bli omedelbart avrättade. Unga kvinnor och flickor utgjorde undantaget då de tillfångatogs som sexslavar – utan några rättigheter, någon familj och traumatiserade av kriget.

Betraktas som folkmord

Massgravar har allteftersom hittats och sedan 2016 betraktas förföljelsen av den kurdisk-talande minoriteten yazidier i Irak och Syrien som ett folkmord.

LÄS MER: FN-utredare: IS begår folkmord på yazidier

Yazidier

Yazidier är etniska kurder som tillhör en icke-islamisk minoritetsreligion. De allra flesta har kurdiska som modersmål. Staden Sinjar samt andra byar och städer kring Sinjarberget i Irak, nära gränsen till Syrien, utgör yazidiernas huvudsakliga bosättningsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.