Stefan Åsberg, korrespondent Washington DC, kommenterar demokraternas debatt. Foto: CNN/SVT

Kvinnlig president i debattfokus

Uppdaterad
Publicerad

Kan en kvinna bli president i USA? Frågan hamnade i centrum av Demokraternas sjunde debatt inför höstens presidentval. Senatorn Elizabeth Warren hade svaret:

– De enda på den här scenen som har vunnit varenda val de ställt upp i är kvinnor, sade hon.

När de sex främsta aspiranterna på att bli Demokraternas presidentkandidat samlades för debatt i Dess Moines handlade mycket om utrikespolitiken i allmänhet och Irankrisen i synnerhet.

Men trekvart in i debatten höjdes temperaturen rejält när frågan om kvinnors möjlighet att bli president kom upp.

CNN rapporterade på måndagen om att senatorn Bernie Sanders ska ha sagt till Elizabeth Warren att kvinnor inte kan bli presidenter, och Sanders fick naturligtvis frågan om detta stämde.

– Självklart sade jag inte det. Hur skulle någon på en miljon år inte kunna tro att en kvinna kan bli USA:s president?, svarade senatorn och pekade på att Hillary Clinton fick flest röster i presidentvalet 2016.

”Höll inte med”

Men när Warren fick frågan om vad hon svarade på det Sanders förnekat han sagt sade hon:

– Jag höll inte med honom. Men Bernie är min vän och jag är inte här för att gräla med Bernie.

Warren vände sedan på frågan och konstaterade att hon och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar var de enda på scenen som hade vunnit över en sittande republikan.

– Jo, jag, 1990, svarade Sanders.

– Få se.... Det var 30 år sedan, så de enda på den här scenen som vunnit över en sittande republikan de senaste 30 åren är kvinnor, kom repliken från Warren.

Strax före replikskiftet hade Sanders fått ett måhända ofrivilligt stöd från den han hoppas besegra i november – Donald Trump.

– Jag tror inte att Bernie sade det, det tror jag faktiskt inte, sade Trump på ett valmöte i Wisconsin.

Sista debatten före första valet

En stor del av inledningen av debatten handlade annars om utrikespolitiken, och om vem som var bäst ämnad att leda landet genom en internationell kris. Inte helt oväntat tyckte alla på scenen att just de var mest lämpade. De ville alla helt dra tillbaka USA:s soldater från Irak, eller bara behålla ett litet antal soldater på plats.

– Vi kan fortsätta att vara aktiva i regionen utan att ha ett oändligt åtagande för våra soldater på marken, sade Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i South Bend i Indiana.

Debatten i Des Moines var den sista innan primärvalssäsongen drar igång med nomineringsmöten i Iowa i början av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.