Efter revolutionen: Sudans kvinnor kämpar för rättigheter

Publicerad

I Sudan kämpar unga aktivister för att stärka kvinnors och flickors rättigheter. Sedan revolutionen våren 2019 så har flera positiva förändringar skett – men det är långt kvar till att samhället blir jämställt.

En av aktivisterna som är med och driver kampen för jämställdhet är Haifa Jaafar. I vanliga fall jobbar hon på ett laboratorium, men sedan revolutionen 2019 ägnar hon all sin tid åt att vara med och bygga ett nytt Sudan. Nästan varje dag går hon till ett kafé i huvudstaden Khartoum för att träffa andra aktivister.

– Vi talar om att rättigheter och friheter även måste gälla kvinnor och att vissa lagar måste avskaffas. Det kunde vi inte drömma om tidigare, berättar hon.

Under revolutionen demonstrerade Haifa mot diktatorn Omar al-Bashir, som tvingades bort från makten på grund av massprotesterna.

– Jag är stolt över att jag var en del av det. Jag var en av många kvinnor som var pådrivande och förde revolutionen framåt.

Unga kvinnor spelade mycket riktigt en avgörande roll i revolutionen, men den verkliga delaktigheten för kvinnor i ledande roller motsvarar inte den roll som som kvinnor spelade under revolutionen, enligt Haifa.

– Efter regimens fall och bildandet av en ny regering med 20 departement fick vi bara tre ministerposter, säger hon.

Samtidigt har en del förändringar skett när det kommer till att stärka kvinnors och flickors rättigheter. Sudanesiska myndigheter gick nyligen ut med att de ska bekämpa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Lagen om att kvinnor inte får bära ”olämpliga” kläder, såsom byxor, har också avskaffats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.