”Tusentals kräver att våldtäktsspelet tas bort” står det i en tweet från Change.org, en namnunderskriftssajt på Internet. Foto: Twitter/Pixabay

Kvinnor våldtas och pistolhotas i PC-spel – stoppas efter sociala medier-raseri

Uppdaterad
Publicerad

En skärmdump från spelet ”Rape Day” visar en ung kvinna med en pistol i munnen. Spelet, som utlovar både mord och våldtäkter, var tänkt att distribueras genom Steam, en sajt där spel säljs för tiotals miljarder varje år. Nu har en sociala medier-kampanj stoppat försäljningen, även om tillverkarna själva meddelat att de redan plockat bort en ”bebisslaktar-scen”.

14 februari nämns spelet Rape Day för första gången på Steam, en enormt populär digital distributionssajt för spel, med 90 miljoner användare per månad.

Spelet produceras av en liten utvecklare, som beskriver det som att ”du kontrollerar en seriemördar-våldtäktsman som kan trakassera, döda och våldta kvinnor”. Spelet ska fungera som en interaktiv berättelse, där du under historians gång får ta flera ”mörka beslut”.

Bojkott och namninsamling

Spelets konfrontativa beskrivning och kontroversiella innehåll uppmärksammades snabbt på sociala medier. Många utropade att de ville köpa spelet direkt när det skulle släppas i april, medan andra reagerade med avsmak, och ansåg att det riskerar att inspirera gamers till att utföra sexuella övergrepp.

En namninsamling för att stoppa spelet startades i sociala medier och fick snabbt tusentals underskrifter, och efter att Steam-användare hotat med bojkott gick sajten själv ut och sade att de inte längre kommer att distribuera Rape Day.

”Efter gedigen faktakoll och diskussion bedömer vi att Rape Day innebär okända kostnader och risker för oss, och kommer därför inte erbjudas via Steam”, skrev företaget i ett pressmeddelande.

Steam har tidigare meddelat att de kommer att tillåta alla typer av spel, så länge som de inte är direkt olagliga, eller att speltillverkarna ”trollar”.

Spelets producent meddelade tidigare att de tagit bort en scen där en bebis dödas, och efter beskedet från Steam skriver de att de planerar att i stället distribuera spelet genom alternativa kanaler.

Skolskjutningsspel orsakar skandal

Det är inte första gången som spel som sälja vis Steam orsakar rabalder. Tidigare har ett spel som handlade om skolskjutningar plockats bort, rapporterar gamingsajten Kotaku.

Det är inte heller första gången som ett våldtäktsspel uppmärksammas. Redan 2009 rapporterade bland annat CNN om att det japanska spelet ”Rapelay” orsakat storskalig vrede i sociala medier i USA och Europa, trots att spelet inte ens såldes utanför Japan.

”Datorspel orsakar inte aggressivitet”

Huruvida tv- och datorspel orsakar aggressivt ”copycat”-beteende har varit en hett debatterad fråga i decennier.

2011 gjorde Statens medieråd en omfattande studie som kom fram till att barn inte blir våldsamma av att spela brutala datorspel, något som SVT Nyheter skrev om då.

Mikael Heimann, professor i utvecklingspsykologi vid Linköpings universitet, hade när han 2014 intervjuades av SVT Nyheter en annan åsikt.

– Man har ju sett att sådana här våldsamma datorspel medför en risk för ökad aggressivitet. Och jag tror att risken är större ju yngre man är, sade han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.