Läckan: ”Jag ångrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

29-årige Edward Snowden har trätt fram som den hemliga källan bakom övervakningsskandalen som skakat USA.

Han är ansvarig för en av de största säkerhetsläckorna i USA:s historia.

– Jag vill inte leva i ett samhälle där allt jag gör och säger spelas in, säger han i en filmad intervju med reportrarna Glenn Greenwald och Laura Poitras på tidningen The Guardians hemsida.

Snowden och USA:s avlyssning

De senaste fyra åren ska han ha arbetat för företag som USA:s nationella säkerhetstjänst (NSA) använt sig av.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger Edward Snowden.

Förväntar sig bli jagad

Det var när Snowden 2007 blev ansvarig för internetsäkerhet inom CIA, och fick tillgång till en rad hemligstämplade dokument som tvivlen ska ha börjat väckas.

– Jag hade makten att avlyssna vem som helst. Dig, en domare, till och med presidenten om jag hade hans mejl. Jag insåg att jag var del av något som gjorde betydligt mer skada än nytta.

För tre veckor sedan kopierade Snowden de sista dokumenten, sade till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste till Hongkong där han i ett hotellrum gömt sig sedan dess, skriver TT.

”De kan komma åt alla”

Han förväntar sig att amerikanska myndigheter kommer att jaga efter honom och enligt The Guardian tror han att Island är hans bästa chans att få asyl.

– Man kan inte möta världens mest mäktiga underrättelsetjänst utan att riskera någonting. De är så mäktiga motståndare att ingen kan sätta sig upp emot dem. De kan komma åt alla, säger han och fortsätter:

– Men man måste samtidigt bestämma vad som betyder någonting i livet. Vill man fortsätta leva ett bekvämt liv i frihet, och det tror jag att de flesta vill, då inser du att du är beredd att ta vilken risk som helst. Jag ångrar ingenting.

”Du är aldrig säker”

Med NSA:s dataövervakningsverktyg som kallas Boundless Informant (ungefär gränslös informatör) kan NSA bryta ner den enorma mängd information som de samlar in från data- och telefontrafik.

Enligt Snowden finns inga skydd mot statlig övervakning.

– Utsträckningen av deras möjligheter är skräckinjagande. Du kommer aldrig att vara säker vilka skydd du än använder.

Arbetsgivare: ”chockad”

IT-företaget Booz Allen bekräftar att Edward Snowden arbetat där i tre månader och ingår i en grupp på Hawaii.

– Nyheten om att den här personen medgett att han lämnat ut hemligt material är chockerande. Om det stämmer är det ett allvarligt brott mot våra regler och kärnvärden.

Utredningen av läckorna från USA:s övervakningsprogram är i inledningsskedet och åklagarna ger inga fler kommentarer, skriver justitiedepartementets taleskvinna Nanda Chitre i ett mejl.

Svårt få Snowden utlämnad

Att få Snowden utlämnad från Hongkong, där han befinner sig på okänd adress, blir en komplicerad process, säger Scott Robinson på USA:s konsulat i Hongkong till AFP.

Sedan 1996 har USA och Hongkong ett utlämningsavtal, där länderna förbinder sig att lämna ut misstänkta brottslingar på flykt. Men Kina kan lägga in sitt veto mot utlämningar och, enligt Robinson, hävda att det handlar om Kinas ”försvar, utrikesaffärer eller viktigt allmänintresse eller riktlinjer”.

Något mer vill det amerikanska konsulatet inte säga, och myndigheterna i Hongkong kommenterar inte affären.

Snowden har uppgett att han vill söka asyl i Island som han menar är ett land som som står upp för internetfrihet. Islands konsulat i Hongkong vill inte kommentera saken, och vägrar säga om Snowden varit i kontakt med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet